31 Οκτωβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

25/10/2007

Μονεμβασία

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας


Μονεμβασία
Μονεμβασία Κεντρικό Καλντερίμι
Μονεμβασία, τα σπίτια της κάτω πόλης

O ιστορικός Παυσανίας, στα Λακωνικά, την αναφέρει ως άκρα Μινώα (δηλαδή ακρωτήριο Μινώα). Αυτό αποδεικνύει πως ο βράχος της Μονεμβασίας, τον καιρό τουλάχιστον όπου έζησε ο Παυσανίας, ήταν ενωμένος με την απέναντι στεριά. Γνωρίζοντας από τις πηγές ότι το 375 μ.Χ. έγινε ένας ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε τα νότια παράλια της Πελοποννήσου, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να αποχωρίστηκε ο βράχος από τη στεριά εξ αιτίας αυτού του σεισμού. Η ίδρυση της πόλης της Μονεμβασίας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές, χρονολογείται γύρω στον 6ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Μαυρικίου. Η πρώτη εγκατάσταση έγινε από κατοίκους της Λακεδαίμονος και της γειτονικής Επιδαύρου Λιμηράς, για να αποφύγουν τις επιδρομές των Αβάρων. Τη στρατηγική θέση της Μονεμβασίας, την αναγνώρισε από νωρίς ο Βελισσάριος, ο στρατηγός του Ιουστινιανού, και άρχισε να την οχυρώνει για να την κάνει ένα σίγουρο ορμητήριο του βυζαντινού στόλου. Τον 9ο -10ο αιώνα οι Βυζαντινοί τελειοποίησαν την οχύρωση του κάστρου και η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας έγινε μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Με τα οχυρωματικά τείχη που χτίσθηκαν στην άνω και στη κάτω πόλη (διπλόκαστρο), η πόλη έγινε απόρθητη. Το 1147 για πρώτη φορά πολιορκείται (ευτυχώς ανεπιτυχώς) από το νορμανδικό στόλο με ναύαρχο τον Γεώργιο Αντιοχέα, που εκτελούσε εντολές του βασιλιά της Σικελίας Ρογήρου Β. Το 1246 μετά από 3χρονη πολιορκία, η Μονεμβασία παραδίδεται, υπό όρους όμως, στους Φράγκους του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου. Το 1262 μετά τη μάχη της Πελαγονίας, οι Βυζαντινοί αντάλλαξαν την απελευθέρωση του Βιλλεαρδουίνου με τα κάστρα της Μονεμβασίας, του Μυστρά, του Γερακίου και της Μάνης. Τότε η Μονεμβασία ορίστηκε έδρα βυζαντινού στρατηγού και ορθοδόξου μητροπολίτη. Από το 1460 οι κάτοικοι της Μονεμβασίας αναγνώρισαν σαν άρχοντά τους τον Θωμά Παλαιολόγο που έχει διαφύγει στην Ιταλία. Αυτός δώρισε τη Μονεμβασία στον πάπα, ο οποίος, με τη σειρά του, την παραχώρησε το 1462 στη Βενετία. Από αυτό το σημείο και έπειτα, μέχρι τον 18ο αιώνα, η Μονεμβασία αποτελεί την αιτία της σύγκρουσης μεταξύ των ενετών και των τούρκων. Τελικά η καστροπολιτεία ελευθερώθηκε οριστικά στις 23 Ιουνίου 1821.

Κάτω πόλη
To κεντρικό καλντερίμι της κάτω πόλης αποτελεί την συνέχεια του δρόμου που περνάει από την κεντρική πύλη του κάστρου της Μονεμβασίας, ένα πλακόστρωτο ειδυλλιακό καλντερίμι διασχίζει τη κάτω πόλη και οδηγεί με διακλαδώσεις σε όλα τα αξιοθέατα της μεσαιωνικής πόλης.
Τα σπίτια της κάτω πόλης διατηρούν το χρώμα και την αρχιτεκτονική την παλιά. Ο επισκέπτης περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια μπορεί να θαυμάσει τα αρχοντικά με τις αψίδες, τα ενετικά οικόσημα και μεταξύ αυτών να δει και το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Λακωνίας>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Πολιτικός Χάρτης

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας