30 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

13/12/2007

Παλαιών Πατρών Γερμανός (1771-1826)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Παλαιών Πατρών Γερμανός
(Φωτογραφία: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)

Ο ιεράρχης σύμβολο της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γκόζιας και γεννήθηκε στην Δημητσάνα το 1771. Φοίτησε αρχικά στην σχολή της Δημητσάνας και στη συνέχεια στο Άργος όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πήρε το προσωνύμιο Γερμανός. Ολοκλήρωσε τις ιερατικές του σπουδές στη Σχολή της Σμύρνης όπου και συμμετείχε σε μια ομάδα κληρικών η οποία επιμελήθηκε και εξέδωσε ελληνικό λεξικό, το οποίο αργότερα χαρακτηρίστηκε ως "Κιβωτός της Ελληνικής Γλώσσας". Το 1806 και σε ηλικία 36 χρονών εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών. Δώδεκα χρόνια αργότερα μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και ανέπτυξε καθοριστική δράση για την διάδοσή της στην Πελοπόννησο.

Στις 10 Μαρτίου του 1821 συγκέντρωσε τους αρχιερείς και τους προύχοντες στην Αγία Λάυρα όπου αποφασίστηκε η επανάσταση. Στις 13 Μαρτίου κατά την διάρκεια της Θείας λειτουργίας πήρε το παραπέτασμα της ωραίας πύλης και το ευλόγησε ως εθνικό λάβαρο της επανάστασης. Την 25η Μαρτίου του 1821 ευλόγησε τα όπλα και τους επαναστάτες στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας.
Πέθανε στο Ναύπλιο στις 30 Μαΐου 1826, λίγο μετά την πτώση του Μεσολογγίου και κατά την διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, όπου τάφηκε με μεγαλοπρέπεια. Αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στον τόπο καταγωγής του, τη Δημητσάνα, και τοποθετήθηκαν σε χάλκινη λάρνακα στη μεγάλη αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σχολής της Δημητσάνας.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας