25 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

05/02/2008

Τα Λύκαια

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Αναβίωση των Λυκαίων
(Φωτογραφία: Copyright: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)
Η Αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων
(Φωτογραφία: Copyright: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)

Από τους σημαντικότερους και πιο παλιούς πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας, τα Λύκαια γίνονταν τα καλοκαίρια κάθε 4 χρόνια προς τιμή του Δία και του Πάνα. Η τοποθεσία των αγώνων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού διεξάγονταν στην κορυφή του Λυκαίου όρους, που θεωρούνταν ιερό για όλους τους Αρκάδες, κοντά στο ιερό του Πάνα. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι αγώνες γίνονταν ήδη από τον 13ο αι. π.Χ. και συνεχίστηκαν μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ. όταν και μεταφέρθηκαν στην Μεγαλόπολη. Το αυστηρό τελετουργικό προέβλεπε αρχικά θυσία στους θεούς, στο βωμού του Δία και έπειτα ακολουθούσαν τα αθλητικά αγωνίσματα και οι μουσικοί διαγωνισμοί. Υπήρχαν δύο βασικές διαγωνιστικές κατηγορίες, των ανδρών και των παίδων. Από τα βασικότερα αθλήματα ήταν ο δίαυλος, το στάδιο, το πένταθλο, η πάλη, η πυγμή και οι αρματοδρομίες. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νικητές στεφανώνονταν με κλαδιά ελιάς και έπαιρναν χάλκινα έπαθλα.

Σήμερα τα Λύκαια έχουν αναβιώσει και από το 1973 που ξεκίνησαν, διεξάγονται στο ίδιο μέρος με τους αρχαίους αγώνες. Και αυτοί οι αγώνες γίνονται κάθε 4 χρόνια τον Αύγουστο και σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα οι αγώνες είναι μουσικοί, πνευματικοί και
αθλητικοί. και οι σύγχρονοι νικητές στεφανώνονται με κλαδιά ελιάς και αυτό αποτελεί και το μοναδικό τους έπαθλο. τα αθλητικά αγωνίσματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αγωνίσματα δρόμου μικρών και μεσαίων αποστάσεων, δισκοβολία, ακοντισμό και άλμα εις μήκος. Παράλληλα διεξάγονται οι μουσικοί διαγωνισμοί, όπως διαγωνισμοί χορωδίας, χορού, τραγουδιού, κα, καθώς και οι πνευματικές διαγωνιστικές εκδηλώσεις ποίησης, λογοτεχνίας, ζωγραφικής, κλπ.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
ΛΥΚΑΙΑ 2001
Σύγχρονα Λύκαια - H αναβίωση των Λυκαίων αγώνων
Αρχαία Λύκαια


’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας