23 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

05/02/2008

Δημητσάνα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Υπό κατασκευή
(Φωτογραφία: Copyright: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)
΄Αποψη του οικισμού Δημητσάνα
Δημητσάνα
Ο οικισμός Δημητσάνα
Δημητσάνα
Το σπίτι του Πατριάρχη Ε΄ - Εκκλησιαστικό Μουσείο

Σε υψόμετρο 1000μ. βρίσκεται η Δημητσάνα, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Αρκαδίας με πλούσια ιστορία και παράδοση. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό και γι’ αυτό διαθέτει αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Η θέα από το χωριό είναι εκπληκτική, αφού μπορεί κανείς να διακρίνει τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, αφού διαθέτει υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, καλντερίμια, παλιές εκκλησίες και πολλά αξιοθέατα. Η περιοχή έχει κατοικηθεί από την αρχαιότητα. Εκεί που βρίσκεται το σημερινό χωριό, ήταν τότε χτισμένη η αρχαία Τεύθις. Η σημερινή Δημητσάνα ιδρύθηκε τον 7ο ή 8ο αι. μ.Χ. πάνω στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας, που ακόμα διακρίνονται στο χωριό, και θεωρείται από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αρκαδία. Είναι γενέτειρα σπουδαίων ιστορικών μορφών, μεταξύ άλλων του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Οι ανδριάντες τους βρίσκονται στο χωριό. Το σπίτι του Πατριάρχη είναι ανακαινισμένο και στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο. Η συλλογή του μουσείου είναι ιδιαίτερα αξιόλογη με ιερά άμφια, ιερά σκεύη, εικόνες, σταυρούς, κα. (τηλ. 27950.31217). Στο χωριό βρίσκεται και η φημισμένη Βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, ιστορικό αρχείο καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή. Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από μοναχούς της Μονής Φιλοσόφου με βιβλία της Μονής το 1764 και παράλληλα λειτούργησε τότε και η ιερατική σχολή. Ήταν μία από τις πιο γνωστές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, αλλά κατά τη διάρκεια της επανάστασης πολλά βιβλία της καταστράφηκαν για να χρησιμοποιηθεί το χαρτί τους για το τύλιγμα των φυσεκιών. Ευτυχώς αρκετοί τόμοι σώθηκαν και βρίσκονται στην έκθεση, μαζί με διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, τη σέλα του οπλαρχηγού Παπαφλέσσα και τη λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Σήμερα η Βιβλιοθήκη, στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο, εκεί που κάποτε βρίσκονταν η ιερατική σχολή της Δημητσάνας (τηλ. 27950. 31219). Οι εκκλησίες της Δημητσάνας είναι και αυτές μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς. Σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη στην Αγ. Κυριακή, Αγ. Ευθύμιο, Αγ. Γεώργιο, Αγ. Ιωάννη και Αγ. Ταξιάρχες. Η περιήγηση στο χωριό φέρνει τον επισκέπτη σε θαυμαστά αρχοντικά, όπως το αρχοντικό Ξενιού και Καζάκου.

Η ακμή που γνώρισε η Δημητσάνα, ειδικά τον 18ο αι., οφείλεται κυρίως στον ποταμό Λούσιο, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία μύλων. Υπήρξαν διάφορες βιομηχανίες, όπως βυρσοδεψία και μπαρουτόμυλοι, αλλά και μύλοι για την παραγωγή αλευριού και νεροτριβές. Στα χρόνια της επανάστασης οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας προμήθευαν τους επαναστατημένους με μπαρούτι, γεγονός που αναφέρει ο Θ. Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του. Ειδικά αναφέρει τους μύλους των αδερφών Σπηλιοτόπουλων που παρήγαν μπαρούτι με 14 μύλους. Το σπίτι της οικογένειας Σπηλιοτόπουλου βρίσκεται στη Δημητσάνα. Σήμερα στη θέση Κεφαλάρι του Αϊ Γιάννη, λίγο έξω από το χωριό, λειτουργεί μουσείο Υδροκίνησης. Έχουν αναπαλαιωθεί κάποια κτίρια από τα 100 και πάνω που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού. Η εκτεταμένη εκμετάλλευση της υδροκίνησης στην περιοχή φαίνεται να ξεκίνησε τον 16ο αι. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στο μουσείο και στα κτίρια που έχουν συντηρηθεί, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων κτιρίων. Είναι επισκέψιμα ένας αλευρόμυλος, μία νεροτριβή, ένα βυρσοδεψείο, ένας μπαρουτόμυλος, το σπίτι ενός μυλωνάς, το σπίτι ενός βυρσοδέψη και ένα ρακοκάζανο (τηλ. 27950 31630).

Η Δημητσάνα αποτελεί ιδανική έδρα για εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το χωριό προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες στο φαράγγι του Λούσιου, όπως αναρρίχηση, rafting, canoing, kayak, αλλά και απλή περιήγηση στα μονοπάτια γύρω από τον ποταμό. Τα μονοπάτια αυτά οδηγούν στην αρχαία Γόρτυνα, και στα ονομαστά μοναστήρια της περιοχής (Μονή Αιμυαλών, Μονή Τιμίου Προδρόμου, Μονή Φιλοσόφου). Επίσης μη παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα.Στη Δημητσάνα οργανώνεται στις 7/7 πανηγύρι για τη γιορτή της Αγ. Κυριακής.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Δημητσάνης
Αδελφότητα Δημητσανιτών "ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο Ε'"
Η Δημητσάνα στο ARCADIA Website του Παν. Πατρών


’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας