27 Νοεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Αρκάς

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Υπό κατασκευή

Ο μυθικός γενάρχης και εκπολιτιστής της Αρκαδίας ήταν γιος του Δια και της αρκαδικής νύμφης Καλλιστώς, κόρης του πρώτου βασιλιά της Αρκαδίας ή Πελασγίας όπως λεγόταν τότε, Λυκάονα. Διαδέχτηκε τον Νύκτιμο στην βασιλεία και σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν ο εκπολιτιστής των Πελασγών και γι’ αυτό η περιοχή από Πελασγία μετονομάστηκε σε Αρκαδία.

Σύμφωνα με τον μύθο όταν η Ήρα έμαθε για την παράνομη σχέση του Δια με την Καλλιστώ μεταμόρφωσε την όμορφη νύμφη σε ’ρκτο (αρκούδα) και μην μπορώντας να κάνει απευθείας η ίδια κακό στον μικρό Αρκάδα, αφού ήταν υπό την προστασία του Δια και της θεάς ’ρτεμης, έβαλε λόγια στον βασιλιά Λυκάονα ότι ο Δίας θα χρησιμοποιούσε τον Αρκά για να κλέψει το βασίλειο από τον ίδιο και τους γιους του. Έτσι ο Λυκάονας αφού σκότωσε τον μικρό Αρκάδα κάλεσε τον Δια σε γεύμα στο Λύκαιο Όρος προσφέροντας του το τεμαχισμένο σώμα του Αρκά. Ο Δίας όμως το κατάλαβε και κατά μια εκδοχή έριξε κεραυνό και σκότωσε τον Λυκάονα και τους γιους του η κατά μια άλλη εκδοχή τους μεταμόρφωσε όλους, εκτός τον Νύκτιμο, σε λύκους και ανέστησε τον Αρκά.

Ο μύθος λέει ότι κάποτε και ενώ ο Αρκάς κυνηγούσε στο δάσος συνάντησε την μητέρα του που ήταν μεταμορφωμένη σε αρκούδα. Αυτή που τον αναγνώρισε έτρεξε να τον αγκαλιάσει αλλά μην μπορώντας να ελέγξει την δύναμη της τον τραυμάτισε θανάσιμα. Τότε επενέβη αρχικά η ’ρτεμη και με βέλος της σκότωσε την Καλλιστώ απαλλάσσοντας την έτσι από τον δυσβάστακτο πόνο και στη συνεχεία ο Δίας που μεταμόρφωσε και τους δυο σε αστερισμούς, τα γνωστά μας Μεγάλη και Μικρή ’ρκτο, ώστε να είναι αιώνια μαζί.

Ο Αρκάς διαμοίρασε την Αρκαδία στους τρεις γιους του, Αφειδών, Αζάνα και Έλατο. Σύμφωνα με τον Παυσανία στα Αρκαδικά του ο Αρκάς ενταφιάστηκε στο Μαίναλο στη θέση Τρίοδος αλλά αργότερα και ύστερα από χρησμό του μαντείου των Δελφών τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Μαντινεία κοντά στον ναό της Ήρας.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Ιστορία Μυθολογία

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας