23 Οκτωβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Παλαμήδης Ρήγας (1794 – 1872)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Αγωνιστής, πολιτικός και συγγραφέας του 1821. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1794 από οικογένειά προυχόντων. Αρχικά σπούδασε στη σχολή της Δημητσάνας και ολοκλήρωσε την μόρφωση του στην Κωνσταντινούπολη όπου και μετακόμισε με την οικογένεια του, ύστερα από τον αποκεφαλισμό του πατέρα του από τους Τούρκους. Επέστρεψε στην γενέτειρα του όπου και διορίστηκε γραμματέας του Τούρκου διοικητή της Τριπολιτσάς ενώ ταυτόχρονα ήταν και σύμβουλος των προεστών της Πελοποννήσου των οποίων και ορίστηκε πληρεξούσιος κατά τις εργασίες των Α, Β , Γ, Δ, και Ε Εθνοσυνελεύσεων. Κατά την διάρκεια της επανάστασης πολέμησε με ζήλο στο πλευρό των οπλαρχηγών στις μάχες του Βαλτετσίου, των Δερβενακίων, καθώς και στην άλωση της Τριπολιτσάς και του Ναυπλίου.

Μετά την επανάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους αφού διετέλεσε γερουσιαστής, Νομάρχης, σύμβουλος επικρατείας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Υπουργός Εσωτερικών σε πέντε κυβερνήσεις. Επίσης, επί Όθωνα ήταν από τους πρωτοστάτες στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 και ορίστηκε μέλος της επιτροπής σύνταξης του συντάγματος.

Από την συγγραφική του δραστηριότητα ξεχωρίζουν τα έργα “Ο ελληνικός αγών” (1854) και “ποια η εκτέλεσις των εθνικών αποφάσεων” (1856). Πέθανε στην Αθήνα το 1872.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας