23 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Αγγελόπουλος Άγγελος (1904 - 1992)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Οικονομολόγος με διεθνή φήμη, συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων και ακαδημαϊκός από τη Βλαχόρραπτη της Γορτυνίας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Εμπορική της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Λειψίας όπου και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα των πολιτικών επιστημών. Το 1932 γίνεται διευθυντής του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου και αφού πριν είχε διατελέσει οικονομικός επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών. Το 1937 διορίζεται καθηγητής Δημόσιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας στην προσωρινή κυβέρνηση (Π.Ε.Ε.Α.) που σχημάτισε η αντιστασιακή οργάνωση Ε.Α.Μ. Μετά την πτώση του Ράιχ συμμετείχε στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ως Υφυπουργός Οικονομίας αλλά παραιτήθηκε λίγο αργότερα όταν άρχισαν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Το 1947 απομακρύνθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω της δράσης του με την Ε.Α.Μ. την περίοδο της κατοχής, και έφυγε στην Ελβετία όπου και δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1959, και το 1961 διορίστηκε καθηγητής στην σχολή Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και Πρύτανης της ιδίας σχολής την περίοδο 1967-1968. παραιτήθηκε με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου. Το 1974 και μετά την πτώση της χούντας χρημάτισε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως το 1979. Το 1975 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1990 ο τότε Πρωθυπουργός Ξενοφώντας Ζολώτας τον κάλεσε να συμμετάσχει στην Επιτροπή . Ο Αγγελόπουλος δέχτηκε, και ως πρόεδρος της επιτροπής συνέταξε την έκθεση “Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας”. Ο Αγγελόπουλος σε όλη την διάρκεια της ζωής του ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των οικονομικών επιστημών και έγραψε πολλά επιστημονικά συγγράμματα από τα οποία ξεχωρίζουν τα “Μαθήματα Δημόσιας Οικονομίας” (1943), “Ο Σοσιαλισμός” (1945), “Το Άτομο θα Ενώσει τον Κόσμο” και πολλά άλλα. . Πέθανε στην Αθήνα το 1992.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας