23 Οκτωβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Γκάτσος Νικόλαος (1915-1992)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Ο Νίκος Γκάτσος
(Φωτογραφία: Copyright: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)

Λυρικός ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής θεατρικών έργων, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάτω Ασέα Αρκαδίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη και σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία το 1931 δημοσιεύοντας το ποίημα “Της Μοναξιάς” στο περιοδικό “Νέα Εστία”. Συνέχισε να δημοσιεύει μικρά σε έκταση ποιήματα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συνεργάστηκε μαζί τους ως κριτικός. Το 1943 τύπωσε την περίφημη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο “Αμοργός” που αποτέλεσε ορόσημο για το ρεύμα του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα και του χάρισε περίοπτη θέση στο πάνθεον των κορυφαίων ελλήνων ποιητών. Η “Αμοργός” ήταν η μοναδική ποιητική συλλογή που τύπωσε ο Γκάτσος αφού από τότε δημοσίευσε μόνο τρία μεμονωμένα ποιήματα: “Ελεγείο” (1946), “Ο Ιππότης και ο Θάνατος” (1947), “Το Τραγούδι του Παλιού Καιρού” (1963).

Τεράστια είναι η προσφορά του Νίκου Γκάτσου στο ελληνικό τραγούδι αφού ποιήματα του μελοποιήθηκαν, και έγιναν μεγάλες επιτυχίες, από σπουδαίους Έλληνες μουσικοσυνθέτες όπως ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Δήμος Μούτσης και άλλοι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα τραγούδια “Αθανασία”, “Αν θυμηθείς τo ονειρό μου”, “Πορνογραφία”, “Το Κατά Μάρκον”, “Χάρτινο το Φεγγαράκι”, Αμερικα Αμερικα”, “Πήρες το μεγάλο δρόμο”, και άλλα.

Μεγάλη είναι η προσφορά του και στο θέατρο αφού μετέφρασε για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Λαϊκού Θεάτρου, και του Θεάτρου Τέχνης έργα μεγάλων ξένων συγγραφέων (Λόρκα-”Ο Ματωμένος Γάμος”, Στρίντμπεργκ-”Ο Πατέρας”, Τενεσί Ουίλιαμς-”Λεωφορείο ο Πόθος”, κα.).

Πέθανε το 1992 στην Αθήνα.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας