16 Ιανουαρίου 2021 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Καρυωτάκης Κώστας (1896 – 1928)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Ο Καρυωτάκης
(Φωτογραφία: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου)
Το Σπίτι του Καρυωτάκη στην Τρίπολη
(Φωτογραφία: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)

Η σημαντικότερη λογοτεχνική μορφή που ανέδειξε η εποχή του μεσοπολέμου. Η ποίηση του, που σημάδεψε την μετέπειτα νεοελληνική ποίηση, διακρίνεται για την εκφραστική της λιτότητα και την πεζολογία, αποτυπώνει το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατούσε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1896 στην Τρίπολη. Εξαιτίας του επαγγέλματος του πατέρα του η οικογένεια Καρυωτάκη άλλαζε συχνά τόπο διαμονής, έτσι τελειώνει το γυμνάσιο στα Χανιά το 1913, και εισέρχεται στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ όπου και αποφοιτά το 1917. Το 1920 διορίζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και υπηρετεί σε διάφορες Νομαρχίες. Μισούσε την ζωή της επαρχίας και γι’ αυτό το 1923, προκειμένου να παραμείνει στην Αθήνα, παίρνει μετάταξη στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Πολύ σύντομα, όμως, έρχεται σε ρήξη με τον Υπουργό, με αποτέλεσμα την μετάθεση του πρώτα στην Πάτρα και στην συνέχεια στην Πρέβεζα, όπου και θα αυτοκτονήσει στις 21 Ιουλίου του 1928, απογοητευμένος από την έλλειψη ιδανικών της εποχής.

Ο Καρυωτάκης τύπωσε τρεις ποιητικές συλλογές,“ Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων”(1919), “Νηπενθή” (1921) και “Ελεγείες και σάτιρες” (1927). Η ποίηση του Καρυωτάκη είναι χαρακτηριστική και μοναδική ως τα τότε ελληνικά λογοτεχνικά δεδομένα σε ότι αφορά την ωμή, χωρίς περιστροφές, πεσιμιστική διάθεση από την οποία διανθίζεται, και από την ταυτόχρονη χρήση δημοτικής και καθαρεύουσας.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας