03 Ιουνίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Λαμπράκης Γρηγόρης (1918 – 1963)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ιατρός, αθλητής και πολιτικός. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1912 στην Βλαχοκερασια της Τεγέας. Αφού έβγαλε το γυμνάσιο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε ειδικότητα στην μαιευτική.

Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε και με τον κλασσικό αθλητισμό και πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς και Βαλκανικούς αγώνες κατά την περίοδο 1936-1959. Μάλιστα, ανακηρύχτηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ κατείχε και το πανελλήνιο ρεκόρ του συγκεκριμένου αγωνίσματος για είκοσι περίπου χρόνια.

Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενώ ανέπτυξε και σημαντική κοινωνική δράση. Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε ενεργό ρόλο στα κοινά της χώρας στο πλευρό της αριστεράς. Το 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά με το Π.Α.Μ.Ε. Άνθρωπος προοδευτικός με κοινωνικές ανησυχίες και με δημοκρατικά ιδεώδη, πρωτοστάτησε στο φιλειρηνικό κίνημα της εποχής του. Με δική του πρωτοβουλία συστάθηκε το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς κίνησης “Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη”. Με την ιδιότητα του αντιπρόεδρου της οργάνωσης ο Λαμπράκης πήρε μέρος και διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις για την παγκόσμια ειρήνη και τη δημοκρατία, αψηφώντας τις όποιες απειλές δεχόταν. ΟΙ εμφανίσεις του αυτές τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπητό στον λαό, γεγονός που αποδείχτηκε καταδικαστικό για τον ίδιο. Στις 22 Μαΐου του 1963 μετά από μια ομιλία του στην Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε από παρακρατικές οργανώσεις πολιτικά προσκείμενες στο παλάτι.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας