31 Οκτωβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

06/02/2008

Ουράνης Κωνσταντίνος (1890 – 1953 )

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Προτομή του Κ. Ουράνη

Ποιητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Νέαρχος. Γεννήθηκε το 1890 στην Κωνσταντινούπολη από Κυνουριάτες γονείς και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής της μητέρας του, στο Λεωνίδιο. Φοίτησε για ένα διάστημα στο γυμνάσιο του Ναυπλίου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Ροβέρτειο σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Το 1909, και σε ηλικία 19 ετών τυπώνει την πρώτη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο “ Σαν Όνειρα”. Το 1910, φεύγει στο Παρίσι για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Η κοσμοπολίτικη φύση και η αγάπη του για τα ταξίδια τον οδηγούν έπειτα από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην εγκατάλειψη των σπουδών του και στην αφιέρωση του στα ταξίδια και στην συγγραφή. Την επόμενη δεκαετία θα πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Βόρεια Ευρώπη με μια μικρή στάση στην Αθήνα το 1912, όπου και δημοσιεύει την δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο “Spleen”.

Το 1920, εκδίδει την ποιητική συλλογή με τον τίτλο “Νοσταλγίες”, που τον καθιέρωσε στην λογοτεχνία, και διορίζεται γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Λισσαβόνα της Πορτογαλίας. Θα συνεχίσει να δημοσιεύει ποιήματα σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά τον θάνατο του, από την γυναίκα του, και τυπώθηκαν σε μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο “Αποδημίες”. Το 1924, επιστρέφει στην Αθήνα και καταπιάνεται με την δημοσιογραφία. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “Ελεύθερος Λόγος” και συνεργάστηκε σαν ανταποκριτής στις εφημερίδες “Ελεύθερος Τύπος”, “Ελεύθερον Βήμα” και στον “Εθνικό Κήρυκα” της ομογένειας στην Αμερική. Με αυτήν την ιδιότητα πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και έγραψε τα ταξιδιωτικά βιβλία: “Sol y Sombra” (1934), “ Σινά, το θεοβάδιστος Όρος” (1944), “Γλαυκός Δρόμος” (1947), “Ταξίδια στην Ελλάδα” (1949), “Ιταλία”, “Ισπανία” και άλλα. Πέθανε το 1953 στην Αθήνα από καρδιακή προσβολή.

Το έργο του Ουράνη στο σύνολο του ανήκει στο ρεύμα των παρακμιακών ποιητών με επιρροές από τους Γάλλους συμβολιστές και κυρίως τον Μπλωνταίρ και χαρακτηρίζεται από μια νεορομαντική διάθεση με έντονα τα στοιχεία της νοσταλγίας για τα χαμένα ιδανικά, της ανίας και της συγκρατημένης απελπισίας.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας