28 Νοεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

22/02/2008

Τρίπολη

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η πρωτεύουσα της Αρκαδίας, η ιστορική Τρίπολη, βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Μαντινείας. Είναι μία ζωντανή, σύγχρονη πόλη και αποτελεί διοικητικό κέντρο της περιοχής. Μεταξύ άλλων, διαθέτει νοσοκομείο, δικαστήρια, πανεπιστήμιο. Στην πόλη σώζονται αρκετά ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια. Αξίζει να αναφέρουμε το Δημοτικό Μέγαρο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Πνευματικό Κέντρο, το σπίτι του Καρυωτάκη (σήμερα αποτελεί κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), το Μαντζούνειο Μέγαρο (στεγάζει τη βιβλιοθήκη της πόλης και είναι από τα ελάχιστα κτίρια που σώθηκαν από την πυρπόληση της πόλης από τον Ιμπραήμ), το κτίριο της Νομαρχίας και το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο.

Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο λειτούργησε το 1910 και αποτέλεσε ένα κόσμημα για την πόλη. Είχε εξαιρετική νεο-μπαρόκ αρχιτεκτονική και εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο. Στη σκηνή του έχουν παίξει μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, ανάμεσα τους και η Μαρίκα Κοτοπούλη. Κατά τη διάρκεια της κατοχής λεηλατήθηκε από Ιταλούς στρατιώτες. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης.

Αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες της Τρίπολης, με σημαντικότερη τη μητρόπολη, τον Αγ. Βασίλειο, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία. Ο ναός χτίστηκε στη θέση προγενέστερου τζαμιού (τζαμί του Μπεκίρ-Πασά) με μάρμαρο Δολιανών. Ο ναός είναι υπερυψωμένος και στο ισόγειο του φιλοξενεί καταστήματα. Επίσης εντυπωσιακός είναι ο ναός των Ταξιαρχών.
Από της μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες πλατείες της Πελοποννήσου είναι η πλατεία Άρεως. Η πλατεία δημιουργήθηκε το 1858 στη θέση που βρισκόταν κάποτε το σαράι. Αργότερα ο σύνδεσμος Φιλοδένδρων, δημιούργησε το πάρκο. Στην πλατεία σήμερα βρίσκεται η προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη και το μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων. Η πόλη επίσης διαθέτει αξιόλογα μουσεία, με σημαντικότερα το αρχαιολογικό και το πολεμικό,. Λειτουργεί και ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο χαλκού.
Αγαπημένος τόπος περιπάτου για τους κατοίκους αποτελεί το Άλσος του Αγ. Γεωργίου, όπου υπάρχει και υπαίθριο θέατρο. Το θέατρο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκδηλώσεις επίσης οργανώνονται για το καρναβάλι, για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης ( πρώτη Κυριακή μετά τις 23/9, με δοξολογία, παρέλαση, χορούς και πυροτεχνήματα) και στη γιορτή των πολιούχων της πόλης, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου (22/5, με λιτανεία των ιερών λειψάνων από το ναό του Προφήτη Ηλία). Μεταξύ των διαφόρων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Τρίπολη, αξίζει να αναφερθούμε στην Κυριακή του Πάσχα. Ο Δήμος βάζει ψησταριές από την πλατεία Αγ. Βασιλείου ως την πλατεία Άρεως και προσφέρει φαγητό και ποτό σε όλους τους παραβρισκόμενους. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι. Ο θεσμός είναι φημισμένος και προσελκύει πλήθος κόσμου.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Θεατρική Ομάδα Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης - Επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Τριπόλεως


Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Πολιτικός Χάρτης

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας