23 Οκτωβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

04/03/2008

Δεληγιάννης Κανέλλος (1780 - 1862)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Πορτραίτο του Κ. Δελληγιάνη
(Φωτογραφία: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας)

Στρατηγός και πολιτικός της Ελληνικής επανάστασης, Πρόεδρος της πρώτης ελληνικής Βουλής το 1844 μετά την παραχώρηση του Συντάγματος από τον Όθωνα. Γεννήθηκε το 1780 στα Λαγκαδιά Γορτυνίας και ήταν γιος του Ιωάννη Δεληγιάννη, του ισχυρότερου Προεστού στην Πελοπόννησο. Μορφώθηκε αρχικά στην Δημητσάνα και εν συνεχεία στην Κωνσταντινούπολη όπου και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Λίγο πριν ξεσπάσει η επανάσταση επέστρεψε στην πατρίδα του και ανέλαβε δράση. Μαζί με τον αδερφό του Αναγνώστη και τον Δ. Πλαπούτα ύψωσαν στα Λαγκάδια την επαναστατική σημαία, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων στην Γορτυνία. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης ήταν ένας από τους γενναιότερους στρατηγούς του Εθνικού Αγώνα. Η συμβολή του στις αλώσεις της Καρύταινας και της Τρίπολης ήταν καίρια, ενώ ήταν και ο μοναδικός πρόκριτος που ενίσχυσε τον Κολοκοτρώνη στην πολιορκία της Πάτρας. Επίσης, πήρε μέρος στην μάχη του Πέττα και στο Μεσολόγγι.

Κατά την διάρκεια του πρώτου εμφυλίου πήρε το μέρος του Θ. Κολοκοτρώνη και των υπολοίπων οπλαρχηγών, ενώ στον δεύτερο εμφύλιο συντάχθηκε με τους προκρίτους. Μετά, την απελευθέρωση αναμίχθηκε στα πολιτικά δρώμενα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και συντάχθηκε με το Γαλλικό κόμμα. Το 1844 εκλέχθηκε Πρόεδρος της πρώτης Ελληνικής Βουλής. Σε αυτήν την θέση παρέμεινε έως το 1845.

Πολύ σημαντικό έργο αποτελούν τα Απομνημονεύματα του, τα οποία παρά την υποκειμενική τους στάση υπέρ των προκρίτων του Μοριά είναι μια πολύ καλή πηγή για την κατανόηση των εμφυλίων διαμαχών.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας>Πολιτισμός Προσωπικότητες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας