02 Απριλίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

08/05/2008

Γεωμετρικοί και Αρχαϊκοί χρόνοι

Δήμος ’ργους


Αγγείο γεωμετρικής εποχής
Χάλκινος θώρακας με περικεφαλαία, 8ος αιώνας π.Χ.
Η τύφλωση του Πολύφημου, 7ος αιώνας π.Χ.
Έπαθλο Ηραίων ’ργους, 430 έως 420 π.Χ., βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου του Β’ (Βεργίνα)
Ο Δαναός και οι κόρες του

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός παρακμάζει στο τέλος του 12ου π.Χ. αι., μετά την κάθοδο των Δωριέων. Το κέντρο εξουσίας της Αργολίδας μεταφέρεται τότε στο ’ργος, που φθάνει στην ακμή του κατά τη διάρκεια της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής εποχής (800-500π.Χ.). Υπό την προστασία της πόλης υπάγεται το πανάρχαιο ιερό της Ήρας -Ηραίον-, το οποίο καθιερώνει το ’ργος ως θρησκευτικό κέντρο της Αργολίδας. Στα πλαίσια ενός τέτοιου ηγετικού ρόλου αναλαμβάνει να δημιουργήσει μεγαλειώδη έργα. Τον 7ο π.Χ. αι., κτίζεται ο δωρικός περίπτερος ναός της Ήρας, ένας από τους αρχαιότερους στον ελληνικό χώρο. Το 423 π.Χ., κάηκαν από απροσεξία οι διατηρημένοι ως τότε, πανάρχαιοι, ξύλινοι κίονές του.
Στο Αρχαίο Στάδιο του ’ργους από τον 6ο π.Χ. διοργανώνονται τα Ηραία και τα Νέμεα από το 460 π.Χ. έως το 330 π.Χ. και από το 271 π.Χ. έως το 393 μ.Χ., οπότε και καταργήθηκαν.
Στο τέλος του 8ου π.Χ. αι., ο ηγεμόνας του ’ργους Φείδων επέκτεινε την επιρροή της πόλης σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο (Σικυώνα, Αίγινα, Επίδαυρο, Τροιζήνα, Ερμιόνη, Κλεωνές, Φλιούς, κ.ά.). Εισήγαγε από την Μικρά Ασία τη χρήση αργυρών νομισμάτων, που αντικατέστησαν τους σιδερένιους οβολούς, οι οποίοι εξυπηρετούσαν ως τότε τις εμπορικές συναλλαγές. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι από το τέλος του 8ου π. Χ. αι. και έπειτα, το ’ργος εξελίσσεται στο σημαντικότερο κέντρο μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Τον 6ο και 5ο π.Χ. αι., αποκτά ιδιαίτερη φήμη για τη χαλκοπλαστική του παράδοση.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας