27 Φεβρουαρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

08/05/2008

Οι οβελοί

Δήμος ’ργους


Έμβλημα του ’ργους «Λύκος», εικονίζεται σε οβολό του 9ου αι. π.Χ.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αργολίδα, συντελέστηκε πιθανότατα προς το τέλος του 8ου αιώνα π. Χ., ίσως και λίγο αργότερα, ένας νεωτερισμός που αποδίδεται από ορισμένους μελετητές στο βασιλιά του ’ργους Φείδωνα, ο οποίος καθιέρωσε τη χρήση του μετάλλου ως νομίσματος με τη μορφή οβελών, που μοιάζουν με τους μαγειρικούς οβελούς, δηλαδή τις σούβλες. Οι σιδερένιοι αυτοί οβελοί είναι οι πραγματικοί πρόδρομοι του νομίσματος.
Η χρήση των οβελών ήταν ήδη ευρύτατα διαδομένη και για το λόγο αυτό επικράτησαν αμέσως και ως μέσο συναλλαγής. Η χρήση τους, από τότε και έπειτα, απέβη ταυτόχρονα πρακτική, αφού χρησίμευαν στο ψήσιμο ζώων, και νομισματική, εφόσον αναπλήρωναν με επιτυχία τα προηγούμενα μέσα συναλλαγής.
Το πάχος κάθε οβελού ήταν τόσο λεπτό, ώστε το ανθρώπινο χέρι είναι δυνατό να κρατήσει έξι συγχρόνως. Η σημασία της δυνατότητας να κρατιέται το μέσο συναλλαγής – νόμισμα εύκολα στην ανθρώπινη παλάμη φαίνεται και από την ετυμολογική ανάλυση της λέξης δραχμή από το «δράττω - δραξ», που μέχρι τον 20ο αιώνα υπήρξε η νομισματική μονάδα των Ελλήνων. Αντικατεστάθη από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το Euro.
Στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών φυλάσσεται το περίφημο αφιέρωμα οβελών του βασιλιά του ’ργους Φείδωνος, όπως πιστεύουν ορισμένοι ερευνητές, στη θεά Ήρα, στο Ηραίον του ’ργους. Οι οβελοί αυτοί βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ανασκαφών στο ιερό, το 1894. Η χρήση των οβελών συνεχίστηκε και στους επόμενους αιώνες, δηλαδή παράλληλα για ένα διάστημα με τη χρήση των νομισμάτων.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας