27 Φεβρουαρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

08/05/2008

Κλασσικοί χρόνοι

Δήμος ’ργους


Xάλκινη υδρία
Ίσθμια – Ασπίδα ’ργους – Νέμεα
Aναπαραστάσεις του αρχαίου ’ργους από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Αναπαραστάσεις του αρχαίου ’ργους από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Αναπαραστάσεις του αρχαίου ’ργους από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Κατά τον 5ο αι. Π.χ αρχίζει ο έντονος ανταγωνισμός με την άλλη ισχυρή πόλη της Πελοποννήσου, τη Σπάρτη, που κράτησε για πολλούς αιώνες. Μετά τους Περσικούς πολέμους, οι Αργείοι συμμαχούν με την Αθήνα και υιοθετούν το θεσμό της Δημοκρατίας.
Την ίδια εποχή επίσης κτίζεται το πρώτο Θέατρο, για την Εκκλησία του Δήμου. Οργανώνεται και η Αγορά γύρω από το ναό του Απόλλωνα Λυκαίου (στάδιο, στοές, μεγάλη υπόστυλη αίθουσα - ίσως βουλευτήριο - και άλλα κτίρια). Η πόλη οχυρώνεται σ΄ όλη της την έκταση - περίπου ως το σημερινό Δημαρχείο - ενώ στην ακρόπολή της, στην κορυφή του Κάστρου, κτίζονται οι ναοί των προστατών της, Διός Λαρισσαίου και Αθηνάς Πολιάδος. ’λλα σημαντικά ιερά είναι αυτά του Απόλλωνα Δειραδιώτη και της Αθηνάς Οξυδερκούς στη ΝΔ πλαγιά της Ασπίδας.
Η ανάμιξη του ’ργους στους πολυετείς καταστροφικούς Πελοποννησιακούς πολέμους δεν επέτρεψε στην πόλη να διατηρήσει την υπεροχή της στον ελληνικό χώρο. Κυριαρχούσε όμως στην ευρύτερη περιοχή.
Έτσι, γύρω στο 460 π.Χ., μεταφέρονται στο ’ργος τα Νέμεα (πανελλήνιοι αγώνες στο ιερό του Δία στη Νεμέα), καθώς και τα "Εκατομπέδια" (αγώνες του Ηραίου). Ένα Στάδιο που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί και ένα Θέατρο, από τα μεγαλύτερα της Αρχαίας Ελλάδας, για 20.000 θεατές, κτίζονται για να δεχτούν αυτούς τους αγώνες.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας