07 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

13/05/2008

Ασκληπιείο

Δήμος ’ργους


Σεράππειο Ασκληπιείο

Ιερό του Ασκληπιού, θρησκευτικό κέντρο της λατρείας του και συγχρόνως, λόγω της ιδιότητος του θεού, θεραπευτικό κέντρο. Ήδη στον Πίνδαρο περιγράφονται όλες οι θεραπευτικές δυνατότητες του θεού, όπως τις γνωρίζουμε από στοιχεία που παραδόθηκαν ή αποκαλύπτονται στα Ασκληπιεία : ο Ασκληπιός διδάχθηκε από τον Χείρωνα να θεραπεύει τους ανθρώπους, είτε με λόγια που προκαλούν θαύματα είτε με φάρμακα είτε με χειρουργικές επεμβάσεις.
Στην αρχή μέθοδος θεραπείας στα Ασκληπιεία ήταν η «εγκοίμησις», δηλαδή η κατάκλιση των ασθενών μέσα στο ιερό, συνδυασμένη με ένα τυπικό θυσιών, και η αναμονή της επίσκεψης του θεού στον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσα από ένα όνειρο. Ο θεός μπορούσε να υποδείξει τον τρόπο θεραπείας ή και να γιατρέψει αμέσως τον ασθενή κατά την επίσκεψή του αυτή. Συχνά έπαιρνε τη μορφή των αγαπητών του ζώων, και ιδιαίτερα του φιδιού και του σκύλου.
Το σημαντικότερο Ασκληπιείο είναι το ιερό της Επιδαύρου. Υπήρχαν όμως και πολλά άλλα Ασκληπιεία, σε κάθε πόλη, περίπου πεντακόσια σε όλη την Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (Κως, Αθήνα, Μεσσήνη, ’ργος, Πέργαμος, Ρώμη). Ο Ασκληπιός συνδέθηκε στην Αίγυπτο με τον αντίστοιχο θεό Σάραπι ή Σέραπι.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Ιστορία Αρχαία μνημεία

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας