27 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

13/05/2008

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ ΑΓΓΛΟΣ (1801-1805)

Δήμος ’ργους

Σταθερή ανάπτυξη του ’ργους παραδίδει ο περιηγητής Gell και στον πληθυσμό και στην οικονομική ζωή ( πλούσιοι κάτοικοι με ωραία σπίτια, ταχεία οικοδόμηση ). Έναν αιώνα μετά τον Depellegrin ισχύει η συντριπτική υπεροχή του ελληνικού πληθυσμού.
Στον πρόλογο του οδοιπορικού της Αργολίδας, που κυκλοφόρησε το 1810, ο Gell εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου. Αυτή ή χώρα, γράφει, έχει περισσότερα αξιοπερίεργα, ακόμα κι απ’ την Ιταλία. Δεν περνάει μια ώρα χωρίς να βρεθείς μπροστά σε κάτι που θα σε κάνη να σκεφτείς. Σε κάθε στροφή του δρόμου παρουσιάζεται μια σκηνή που απασχόλησε κάποτε τους ποιητές και τους ιστορικούς.
Στο ’ργος, τα περισσότερα σπίτια ήταν μονώροφα κι οι δρόμοι ευθύγραμμοι. Ανάμεσά τους πρόβαλλαν επιβλητικά οι κατοικίες των αρχόντων τριγυρισμένες από κήπους. Πληθυσμός περίπου 4.000 ψυχές. Η πολιτεία αναπτυσσόταν σταθερά. Καινούργιες οικοδομές χτίζονταν με γοργό ρυθμό. Ελάχιστοι Τούρκοι ζούσαν στην πολιτεία. Ο ξένος μπορούσε να βρει κατάλυμα στο σπίτι του άρχοντα Βλασσόπουλου, πλούσιου εμπόρου, προστατευόμενου των ’γγλων. Υποδεχόταν τους ξένους με φιλοφροσύνη και συγκέντρωνε την εκτίμηση των συμπατριωτών του για τον ακέραιο χαρακτήρα του.
Το 1801 πραγματοποίησε το πρώτο από τα τέσσερα ταξίδια του στην Ελλάδα ένας από τους πιο δραστήριους ’γγλους περιηγητές, ο αρχαιολόγος και τοπογράφος William Gell. Ήταν απόφοιτος του Κέιμπριτζ και είχε αποχτήσει αξιόλογη κλασσική παιδεία. Αντικειμενικός σκοπός του ταξιδιού του ήταν η Τρωάδα και η Ιθάκη. Ήταν η εποχή που απασχολούσε ιδιαίτερα τους μελετητές το περίφημο "ομηρικό ζήτημα", όπως το αποκαλούσαν, στο πλαίσιο του οποίου εγείρονταν ερωτήματα, όπως αν ο Τρωικός πόλεμος αποτελεί ιστορικό γεγονός, αν η γραφή ήταν γνωστή στα χρόνια του Ομήρου, αν υπήρξε ο Όμηρος.
Οι παρατηρήσεις του ’γγλου περιηγητή θεωρήθηκαν σημαντική συμβολή στη μελέτη του ομηρικού προβλήματος.
Το 1803 ή αγγλική κυβέρνηση τού ανέθεσε ειδική αποστολή στα Επτάνησα. Για τον ζήλο που επέδειξε θα τιμηθεί κατά την επιστροφή του με τον τίτλο του σερ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1804, θα επιχειρήσει το τρίτο ταξίδι του στην Ελλάδα που θα κρατήσει ως το 1806. Σ΄ αυτή τη διετία θα περιηγηθεί συστηματικά το Μοριά, τη Στερεά και τη Θεσσαλία πραγματοποιώντας τοπογραφικές και αρχαιολογικές έρευνες και θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά την Ιθάκη όπου θα μελετήσει την τοπογραφία του νησιού με βάση την Οδύσσεια του Όμηρου. Το υλικό που συγκέντρωσε από τις περιοδείες του (περιηγητικό, τοπογραφικό, αρχαιολογικό) θα ταξινομηθεί και θα κυκλοφορήσει σε μια σειρά τόμους μεταξύ 1807 και 1827. Ο πρώτος θα περιλάβει τα πορίσματα των ερευνών του στην Ιθάκη. Ήταν η πρώτη απόπειρα μελέτης της τοπογραφίας του νησιού με βάση τα ομηρικά κείμενα. Τα περισσότερα ωστόσο συμπεράσματά του είναι αυθαίρετα. Καταφανής είναι η προσπάθειά του να προσαρμόσει τα απροσάρμοστα και να ταυτίσει τα ασυνταύτιστα με βιασμένες ερμηνείες ομηρικών στίχων.
Τα στοιχεία που αποκόμισε από τα ταξίδια του στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταξύ 1804 και 1806 θα ταξινομηθούν σε τέσσερις τόμους. Οι τρεις είναι τοπογραφικές μελέτες που περιορίζονται αποκλειστικά στην καταγραφή πληροφοριών χρήσιμων για τον ταξιδιώτη, δηλαδή τουριστικοί οδηγοί, ενώ ο τέταρτος αποτελεί κλασσικό περιηγητικό χρονικό. Ο πρώτος αναφέρεται στην Αργολίδα, ο δεύτερος στο Μοριά και ο τρίτος στη Στερεά και τη Θεσσαλία.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας