27 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

13/05/2008

De Marcellus

Δήμος ’ργους

Όταν ο νεαρός Γάλλος διπλωμάτης υποκόμης De Marcellus διορίστηκε στην πρεσβεία της Πόλης, το 1816, διακατέχετο από τη μέθη της πρώτης γνωριμίας με τον ονειρικό γι’ αυτόν αρχαίο κόσμο. Πριν ξεκινήσει από το Παρίσι, ρώτησε ένα Γάλλο φίλο του που είχε ταξιδέψει στην Τροία πώς θα αναγνώριση την τοποθεσία της αρχαίας Τροίας.
Εκείνος του είπε:
«—Πήγαινε στην Τρωάδα, βάλε το χέρι στην καρδιά, κι όταν νοιώσεις πώς χτυπάει δυνατά, θα καταλάβεις! Εκεί είναι το Ίλιον!».
Η φράση του αυτή δείχνει με πόση λαχτάρα – ήταν για πολλούς το όνειρο της ζωής τους - έρχονταν ορισμένοι περιηγητές να γνωρίσουν τα αρχαία μνημεία.
Με τέτοια πνευματική και ψυχική διάθεση εξαιρετικής επιθυμίας και δέους απέναντι στην κλασσική κληρονομιά και παράδοση, πραγματοποίησε ο De Marcellus τις περιηγήσεις του στον ελληνικό χώρο από το 1816 ως το 1820. Δεκαεννέα χρόνια ύστερα από την επιστροφή του στη Γαλλία κυκλοφόρησε το ταξιδιωτικό χρονικό του μέσα στο πλαίσιο αυτών των διαθέσεων .
Με τον Όμηρο στο χέρι στη Χίο διαβάζει, ανεβασμένος στην πέτρα του Ομήρου, τον Ύμνο στον Απόλλωνα. Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης ανατρέχει στα αρχαία κείμενα. Κάθε τόσο στήνει γέφυρες με το παρελθόν. Βλέπει τις Ναξιώτισσες να πλένουν τις βράκες των αντρών τους και θυμάται τη Ναυσικά. Νοιώθει καλύτερα τους «Πέρσες» του Αισχύλου ακούγοντάς τους στην Κωνσταντινούπολη από το στόμα ενός σπουδαστή των Κυδωνιών μπροστά «σε μια συγκέντρωση Ελλήνων που φλογίζονταν από μίσος εναντίον των Οθωμανών, το ίδιο μίσος πού φλόγιζε τις ψυχές των προγόνων τους». Νοιώθει καλύτερα τον Ύμνο στη Δήμητρα διαβάζοντάς τον στα αρχαία ερείπια της Ελευσίνας. Στη Θράκη, βλέποντας τις Ελληνίδες με τα κόκκινα μαντήλια, τα γυμνά πόδια και τα ανεμισμένα μαλλιά, θυμάται τις Μαινάδες και τον μύθο του Μορφέα. Στις Μυκήνες χάραξε το όνομά του στη χαίτη των Λεόντων.
Από την Αθήνα πήγε στο ’ργος. Μπήκε σ’ ένα δημόσιο σχολείο. Τα παιδιά διάβαζαν και επαναλάμβαναν όλα μαζί μεγαλόφωνα το μάθημα της ημέρας. Ο δάσκαλος εξήγησε στον περιηγητή τη μέθοδο διδασκαλίας και του έδειξε τα βιβλία που χρησιμοποιούσε. Τη γραμματική του Λάσκαρι, μερικά αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων κλασσικών τυπωμένα στην Κέρκυρα και τη ρητορική του Οικονόμου.
Ύστερα κάλεσε τους πιο καλούς μαθητές του να απαγγείλουν μερικές σκηνές από το ηρωικό δράμα «Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες». Είχε δημοσιευτεί το 1816 με δαπάνες ενός Υδραίου καπετάνιου.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας