26 Φεβρουαρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

13/05/2008

Ο Μακρυγιάννης στο ’ργος

Δήμος ’ργους

Το ’ργος, μετά την Αθήνα, είναι η πολιτεία που συνδέθηκε περισσότερο στενά με το Ρουμελιώτη αγωνιστή της Παλιγγεσίας, Γιάννη Μακρυγιάννη, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι στο ’ργος παρέμεινε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και εκεί άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του.
Η παραμονή του Μακρυγιάννη στην περιοχή του ’ργους διακρίνεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη αρχίζει τον Οκτώβριο του 1823, όταν πρωτοφθάνει στο ’ργος και τελειώνει με τη μετάβασή του στην Αθήνα για να γιατρευτεί από τις πληγές του μετά την μάχη των Μύλων, τον Ιούλιο του 1825. Κατά την περίοδο αυτή, ο Ρουμελιώτης αγωνιστής θα εμπλακεί στον εμφύλιο στο πλευρό των κυβερνητικών.
Όταν ο Μακρυγιάννης έφθασε στο ’ργος (Οκτώβριος 1823), το Βουλευτικό και τι Εκτελεστικό βρίσκονταν στα πρόθυρα της ρήξης. Ήδη το πρώτο είχε κινήσει τη διαδικασία για την ανατροπή του δεύτερου με παράνομο τρόπο. Σε ό,τι αφορά τη μάχη των Μύλων, ο Μακρυγιάννης αναφέρεται ευθέως υποτιμητικά στον Τσώκρη, αδικεί κατάφωρα τον Αργίτη οπλαρχηγό, συμπολεμιστή του στο Νιόκαστρο, παρ’ όλο που γνώριζε πολύ καλά τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Σφακτηρίας και του Παλιοναυαρίνου υπό ακραία τραγικές συνθήκες.
Η δεύτερη περίοδος ταυτίζεται με την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα και διαρκεί ως τον Μάιο του 1833, οπότε φεύγει για την Αθήνα. Κατά τη δεύτερη περίοδο θα εγκατασταθεί οικογενειακώς στην πόλη του ’ργους, όπου θα παραμείνει ως τη ρήξη του Δεκεμβρίου του 1831, οπότε στα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής μόλις θα κατορθώσει να στείλει την οικογένειά του στο Ναύπλιο.
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, το ’ργος θα γίνει και πάλι θέατρο δραματικών σκηνών. Τις ταραγμένες εκείνες ημέρες του Νοεμβρίου του 1831 άρχισαν να φτάνουν στην πόλη για τη συγκρότηση της Ε’ Εθνικής Συνέλευσης πληρεξούσιοι άγνωστου αριθμού και προέλευσης και ασαφούς νομιμότητας. Τότε θα εκδηλωθεί και απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακρυγιάννη, ο οποίος όμως ωστόσο ειδοποιήθηκε έγκαιρα και σώθηκε.
Μετά τη ρήξη του ’ργους ακολούθησε τους Συνταγματικούς στην Περαχώρα και επέστρεψε μαζί τους στο Ναύπλιον πλέον, στα τέλη Μαρτίου του 1832. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου, ο Μακρυγιάννης με έδρα το ’ργος, θα είναι αρχηγός της εκτελεστικής δύναμης Νικηταρά, και στη συνέχεια – από 1ης Ιανουαρίου 1831- θα διοριστεί, πάλι με έδρα το ’ργος, μέλος του Αναθεωρητικού – Στρατιωτικού Δικαστηρίου. Εκεί, από τις 26 Φεβρουαρίου 1829 μέχρι και το φθινόπωρο του 1831, γράφτηκε το πρώτο βιβλίο και το δεύτερο κεφάλαιο του δεύτερου βιβλίου των Απομνημονευμάτων του.
Εκείνη την περίοδο, το ’ργος, κομβικό γεωπολιτικό σημείο της επαναστατημένης Ελλάδας, ήταν φυσικό να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στα γεγονότα του Αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος όσο και να γνωρίσει τις συνέπειες της επανάστασης και του εμφύλιου σπαραγμού. Τις καταστροφές του Κεχαγιάμπεη, του Δράμαλη και του Ιμπραήμ, ήλθαν να συμπληρώσουν οι λεηλασίες των Μανιατών και των άταχτων, ρουμελιώτικων κυρίως στρατευμάτων. Παρά όμως τις συνεχείς συμφορές είναι αξιοσημείωτη η πίστη των κατοίκων σε ένα καλύτερο αύριο και η ευκολία με την οποία ξανάκτιζαν τη ζωή πριν ακόμη πάψουν τα ερείπια να καπνίζουν.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας