27 Φεβρουαρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

13/05/2008

Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση

Δήμος ’ργους

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου του 1829 άρχισαν να καταφθάνουν στο ’ργος οι πληρεξούσιοι των διαφόρων επαρχιών, 236 συνολικά, για να πραγματοποιηθεί η Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση άρχισε τις εργασίες της στις 11 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του ’ργους, που είχε διασκευαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό έπειτα από υπόδειξη του Κολοκοτρώνη. Προηγήθηκε δοξολογία στο ναό της Παναγίας από τον πρώην μητροπολίτη Ηλιουπόλεως ’νθιμο Κομνηνό στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι πληρεξούσιοι. Ήταν παρών και ο Καποδίστριας φορώντας στολή με πολλά παράσημα, την οποία πολλοί από τους παρόντες, καθώς έβλεπαν για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, τη θεώρησαν για ρωσική στολή. Έπειτα από την ορκωμοσία πήγαν όλοι στο θέατρο όπου άρχισε η συνεδρίαση της Συνελεύσεως.
Το σπουδαιότερο έργο της Συνελεύσεως του ’ργους υπήρξε η έγκριση δεκατριών ψηφισμάτων που αναφέρονται κυρίως στην οργάνωση της δημόσια διοίκησης του κράτους. Η συνέλευση στην ουσία ενέκρινε τα σχέδια ψηφισμάτων που είχαν συνταχθεί από τον ίδιο τον Καποδίστρια, του οποίου την πολιτική συνυπέγραψαν εγκρίνοντάς την όλοι οι πληρεξούσιοι.
Εγκρίθηκε η εξωτερική πολιτική του Καποδίστρια μέχρι τότε και του δόθηκε η εξουσιοδότηση να συνεχίσει και στο μέλλον τις ενέργειές του στον τομέα των διαπραγματεύσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Στη θέση του Πανελλήνιου, ενός γνωμοδοτικό σώματος αποτελούμενο από 27 μέλη, που είχε αυτοδικαίως καταργηθεί, ιδρύθηκε η Γερουσία. Καθορίστηκαν οι βάσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος. Προβλεπόταν ο έλεγχος όλων των λογαριασμών της Επιτροπής της Οικονομίας, η προικοδότηση με εθνικά κτήματα της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης, η αίτηση εγγυήσεως των μεγάλων δυνάμεων για τη σύναψη εξωτερικού δανείου εξήντα εκατομμυρίων φράγκων, η απαλλαγή της χώρας από τα αγγλικά δάνεια, η αναθεώρηση των φορολογικών διατάξεων, η απογραφή των εθνικών κτημάτων. Ρυθμίζονταν επίσης θέματα της οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, της στρατολογίας, της διευθέτησης αιτημάτων στρατιωτικών και ναυτικών. Ψηφίστηκε επίσης η διανομή 200.000 στρεμμάτων εθνικής γης, η κοπή εθνικού νομίσματος με μονάδα το Φοίνικα, πράγμα που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλους τους παρισταμένους, ιδιαίτερα δε όταν τους μοιράστηκαν τα πρώτα νομίσματα που είχαν κοπεί δοκιμαστικά. Προβλεπόταν ακόμη η αποστολή έκτακτης αντιπροσωπείας στις αυλές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Βαυαρίας για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του έθνους για την υποστήριξή τους, καθώς και η ανέγερση δύο μνημείων, ενώ στον Ναβαρίνο για την ανάμνηση της γνωστής ναυμαχίας και το άλλο στο Πεταλίδι, όπου πρωτοαποβιβάστηκαν οι Γάλλοι στρατιώτες. Τέλος προβλεπόταν η ανέγερση μνημείου για τους φιλέλληνες και η ίδρυση του τάγματος του Σωτήρος. Εγκρίθηκε, ύστερα από έγγραφη πρόταση του Κολοκοτρώνη, αίτηση επιχορήγησης στον Καποδίστρια 180.000 Φοινίκων, που εκείνος όμως αρνήθηκε να δεχτεί, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, ενώ απαγορεύτηκε η εξαγωγή αρχαιοτήτων από τη χώρα. Θεσπίζονταν μέτρα για την εξασφάλιση πόρων με στόχο τη βελτίωση του κλήρου, του ορφανοτροφείου και της Παιδείας. Κανονιζόταν επίσης ο τρόπος εκδικάσεως των ποινικών διαφορών των Ελλήνων, που ανέκυψαν κατά τα χρόνια της επανάστασης με πρώτιστο κανόνα την "επιείκεια".
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τις αποφάσεις της η Δ΄ Εθνική Συνέλευση συμπλήρωσε το έργο του Κυβερνήτη που άρχισε με την άφιξή του και έθεσε τις βάσεις της νέας οργάνωσης του κράτους. Η μορφή του κράτους που οργανώθηκε τότε ήταν αναμφισβήτητα προσαρμοσμένη προς τις δυνατότητες και τις ανάγκες του ελληνικού έθνους της εποχής εκείνης και προσέφερε πολλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπλαση της χώρας. Την προσπάθεια αυτή θα τις συνεχίσει ο Καποδίστριας παρά τις αντιξοότητες μέχρι τη δολοφονία του.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας