27 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

14/05/2008

Η Ε΄ Εθνική Συνέλευση

Δήμος ’ργους

Η σύγκληση της Ε΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στο ’ργος σημαδεύτηκε από τη διάσταση του Κωλέττη με τον Αυγουστίνο Καποδίστρια και τον Κολοκοτρώνη και από τις συγκρούσεις των κυβερνητικών και των συνταγματικών στο ’ργος. Η σύγχυση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη σχετικά με το ζήτημα της εκλογής των πληρεξουσίων και τόσες οι παρατυπίες στην εκλογή των νέων πληρεξουσίων, ώστε όταν άρχισαν να συρρέουν στο ’ργος πάμπολλοι πληρεξούσιοι κανένας δεν μπορούσε να εξακριβώσει τον αριθμό τους, ούτε να διακρίνει αν ήταν νόμιμοι ή όχι.
Η κατάσταση που επικράτησε άρχισε να παίρνει πάλι την όψη του εμφυλίου πολέμου. Το ’ργος έμοιαζε περισσότερο με στρατόπεδο παρά με τόπο εθνικής συνέλευσης.
Τελικά η συνέλευση άρχισε τις εργασίες της στις 5 Δεκεμβρίου 1831, στο ναό της Παναγίας του ’ργους μέσα σε ταραγμένη ατμόσφαιρα. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της ήταν συνεχείς οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους συνταγματικούς και στους κυβερνητικούς. Το σπουδαιότερο έργο της υπήρξε η ψήφιση του « Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος », του γνωστού και ως Ηγεμονικού ή Βασιλικού Συντάγματος. Όμως το Σύνταγμα αυτό που ήταν το πιο μακροσκελές από τα συνταγματικά κείμενα που ψηφίστηκαν από την έναρξη του αγώνα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί με την άφιξη του Όθωνα σταμάτησε κάθε προσπάθεια ή υπόσχεση για συνταγματικό καθεστώς. Συγχρόνως η Συνέλευση ανέθεσε την προσωρινή άσκηση της εκτελεστικής λειτουργίας στον Αυγουστίνο Καποδίστρια με τον τίτλο « Κυβερνήτης της Ελλάδος » και την προσωρινή άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας σε νέα Γερουσία και στον προσωρινό Κυβερνήτη.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας