07 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

14/05/2008

Ιερά και ναοί

Δήμος ’ργους


Αρχαιολογικός Χώρος Δειράδας

Στην κορυφή, εκεί κοντά όπου σήμερα υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, υπήρχε ο ναός του Λαρισσαίου Διός, όπου ευρισκόταν και άγαλμα ξύλινο το οποίο λατρευόταν σχεδόν μέχρι τον Παυσανία.
Ο μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας ιδρύθηκε, όπως πληροφορούμαστε από επιγραφή, το 1859. Το 1965 μετετράπη σε μονή γυναικών.
Υπήρχε επίσης και ναός της Αθηνάς.
Από επιγραφή του 12ου αιώνα πληροφορούμεθα ότι, πάνω στην κορυφή και μέσα στο δεύτερο περίβολο του φρουρίου ιδρύθηκε το 1166 μ.Χ., από τον Επίσκοπο ’ργους Νικήτα, χριστιανικός ναός της Θεοτόκου. Ερείπια του ναού τούτου ανακαλύφθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του 1928, που διενεργήθηκαν από τον Ολλανδό αρχαιολόγο Βαλγκράφ.
Κατά την άνοδο υπήρχε ο ναός της Ακραίας Ήρας, δηλα¬δή της Ήρας των υψωμάτων, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Παναγία Κατακεκρυμμένη.
Εκεί κοντά υπήρχε και ό ναός του Απόλλωνος Πυθαέως ή Δειραδιώτου, διότι η θέση αυτή ονομαζόταν Δειράς (λαιμός βουνού) και στον ναό αυτό υπήρχε μαντείο μέχρι και τον Παυσανία ακόμη., και κάθε μήνα κατά τη νύχτα θυσιαζόταν ένα αρνί και μία από τις παρθένες χρησμοδοτούσε.
Ό Πλούταρχος μάλιστα αναφέρει μία γυναίκα με μαντικές ικανότητες, προστατευομένη του Λυκίου Απόλλωνα, που ονομαζόταν Απολλωνίς, η οποία κατά τον πόλεμο με τον Πύρρο «εξέδραμε βοώσα νεκρών οράν και φόνον καταπλέω την πόλιν, τον δε αετόν επί τον αγώνα χωρούντα είτα φρούδον είναι» (Πλουτάρχου, Πυρρός 31).
Ο ναός του Πυθαέως Απόλλωνος ήταν το κέντρο της ενώσεως των Αργολικών πόλεων, οι οποίες όφειλαν να αποστέλλουν εκεί δω¬ρεές. Στο ναό αυτόν γράφονταν οι συνθήκες.
Συνέχεια του ναού του Πυθαέως Απόλλωνος βρισκόταν και άλλος ναός της Αθηνάς Οξυδερκούς, όπου κατά την παράδοση ήταν θαμμένος ό βασιλιάς Ακρίσιος.
Κοντά στο ναό της Αθηνάς Οξυδερκούς βρισκόταν το στάδιο όπου ετελούντο αγώνες προς τιμήν του Νεμείου Διός και τα Ηραία. Στην οδό προς τα αριστερά πάνω από αυτό στην ακρόπολη υπήρχε μνήμα, στο οποίο ήσαν θαμμένες οι κεφαλές των υιών του Αιγύπτου αποκομμένες υπό των Δαναΐδων. Στους πρόποδες της ακροπόλεως σώζεται υδραγωγείο Ρωμαϊκό.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Ιστορία Αρχαία μνημεία

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας