27 Φεβρουαρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

14/05/2008

Η μυθογραφία της Λάρισσας

Δήμος ’ργους

Κείμενα μυθοπλασίας που μπορεί κανείς να εντοπίσει το όνομα ΛΑΡΙΣΣΑ υπάρχουν σχεδόν σε όλη την αρχαία και ύστερη ελληνική παράδοση, με παρακλάδια που αγγίζουν μυθιστορίες από την Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.
Σύμφωνα με αρχαίους μυθογράφους (Ησίοδος κ.ά.), Λάρισσα λεγόταν η γυναίκα του Ποσειδώνα, μητέρα των ημιθέων αδελφών Αχαιού, Φθία και Πελασγού. Τα τρία αδέλφια αποτέλεσαν τους γενάρχες, και τους άρχοντες και ονοματοθέτες των ιδιαιτέρων περιοχών που βασίλεψαν.
Ο Αχαιός της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Αχαία), ο Φθίας της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα) και ο Πελασγός της Αργολίδας και αργότερα της Θεσσαλίας (Πελασγικό ’ργος), όπου μετανάστευσε. Όλοι ξεκίνησαν από το ’ργος (Διον. Αλικαρν. 1,17).
Με τη λέξη αυτή ονομάστηκαν αρκετές πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην κοντινή Ασία. Παρατίθενται κάποιες από αυτές προκειμένου να καταφανεί η γεωγραφική διασπορά του ονόματος: μητρόπολη της Θεσσαλίας που υφίσταται μέχρι σήμερα δίπλα στον ποταμό Πηνειό (Ιλιάς Β 841), η Κρεμαστή Λάρισσα ή Πελασγία στη Φθιώτιδα (Στράβων 435), πόλη στην Αττική, πόλη στην Κρήτη που αργότερα ονομάσθηκε Ιεράπυτνα (Ιεράπετρα) (Στράβων 440), πόλη στα σύνορα Αχαΐας και Ήλιδας, η ακρόπολη του ’ργους με τη διαχρονική μέχρι σήμερα ονομασία της, πόλη στη Τρωάδα (Θουκυδ. Η 101, Όμηρος Ιλ. Β 840), η Φρικωνίδα Λάρισα στην Αιολίδα (Δ. Μικρασία), κοντά στην Κύμη, δίπλα στον ποταμό Έρμο. (Ηροδ. Α 149, Ξενοφών Ελλην. 1,7, Όμηρος Ιλ. Β841), πόλη κοντά στην Έφεσο, δίπλα στον ποταμό Κάυστρο της Λυδίας, πόλη στη Συρία, έδρα τοπικού άρχοντα, πόλη στην Ασσυρία, δίπλα στον ποταμό Τίγρη και πολλές άλλες περιοχές έφεραν το όνομα αυτό.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας