19 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

14/05/2008

Ασπίς

Δήμος Άργους

Λόφος, ύψους 75-80 μ., απέναντι από το ναό της Παναγίας Κατακεκρυμμένης, πλατύς και στρογγυλός, που εκτείνεται μέχρι την κοίτη του ποταμού Χάραδρου. Ο λόφος αυτός σχημάτιζε ακρόπολη, είχε δε και πύργους, των οποίων ίχνη αναγνωρίζονται προς τα βορειοανατολικά.
Στο λόφο αυτόν ανεβαίνει κανείς από το ανατολικό μέρος της πόλεως, από την Αρβανιτιά, με πέτρινη κλίμακα αποτελούμενη από 13 βαθμίδες.
Σύμφωνα με ορισμένους ονομαζόταν και Φορωνικός λόφος, από τον Φορωνέα. Ασπίς δε ονομάζεται διότι έχει σχήμα ασπίδας. Πάνω στο λόφο αυτό ήταν εμπεπηγμένη ασπίς, ως σύμβολο της πόλεως, από όπου προέκυψε και η παροιμία «ως την εν Άργει ασπίδα καθελών σεμνύνεται». Οι δε Αργείοι, οι οποίοι είχαν διαφυλάξει την νεότητά τους καθαρή και αδιάφθορη κατά την παιδική ηλικία, αφού σήκωναν ασπίδα χρυσή προπορεύονταν των πομπών, κρατώντας τες ως γέρας.
Δεν είναι εξακριβωμένο ποια από τις δύο ακροπόλεις ήταν η παλαιότερη, η Λάρισα ή η Ασπίς. Φαίνεται όμως ότι ήταν η Ασπίς, διότι θεωρείται ότι δεν ήταν δυνατόν οι βασιλείς να διέμεναν πάνω στην υψηλή και απόκρημνη Λάρισσα, άλλωστε η Ασπίς είναι πιο κοντά στην πόλη, έχει ευκολότερη την ανάβαση με τις πέτρινες βαθμίδες κατά τον τρόπον της ακροπόλεως της Τίρυνθας.
Εκτός από τα λείψανα του τειχισμού της οχυρώσεως μπορεί κανείς να δει στον βορειοανατολικό κρημνό του λόφου υπόγεια οδό ανοικτή, η οποία έχει μήκος 65 ποδιών και πλάτος ενός ποδιού και στα βόρεια περικλείεται από κυκλοειδές μικρό δωμάτιο. Μπορεί ή να πρόκειται για δεξαμενή που ανάγεται στον Δαναό, ή να είναι το κατώγι που αναφέρεται από τον Παυσανία ως οικοδόμημα στο οποίο βρισκόταν ο θάλαμος της Δανάης που κατεστράφη από τον τύραννο Περίλαο.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Ιστορία Οχυρώσεις

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας