04 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

14/05/2008

Οικία Γόρδωνος, Γόρδωνος 14

Δήμος ’ργους


Οικία Γόρδωνος
Αναπαράσταση από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Aναπαραστάσεις από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Είναι κτίσμα διώροφο, πετρόκτιστο, με γερή τοιχοποιία, με κεραμοσκεπή και ταμπλαδωτά παράθυρα. Το εσωτερικό του διακοσμούσαν τοιχογραφίες. Η αρχιτεκτονική του είναι λιτή, χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία, εντυπωσιάζει όμως με τον όγκο του. Κτίστηκε από το φιλέλληνα στρατηγό Θωμά Γκόρντον - Σκώτος αξιωματικός που προσέφερε όπλα και χρήματα, συμμετείχε στην πολιορκία της Τρίπολης - το 1829. Με σημείο αναφοράς την συμβολή του κατά την Ελληνική Επανάσταση, η συνοικία μετονομάστηκε από Αρβανιτιά που λεγόταν επί τουρκοκρατίας, σε συνοικία Γόρδωνος.
Το σπίτι αγόρασαν το 1864 ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος και Γεώργιος Αντωνόπουλος από τους κληρονόμους κάποιου Ιάκωβου Ρόμπερτσον, στον οποίο το είχε δωρίσει ο Γκόρντον. Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο καπνέμπορος Γεώργιος Βάθης, ο οποίος το αγόρασε το 1882. Τη δεκαετία 1888-1898 στέγασε το παρθεναγωγείο της Θεοφανίας Δαρρωνά. Ο Γεώργιος Βάθης την ίδια εποχή προσπάθησε να το πουλήσει, αλλά δεν μπόρεσε προφανώς, και μετά το θάνατό του (1914) το κληρονόμησαν τα ανίψια του, που το πούλησαν το 1924 στον Κωνσταντίνο Ασπροποταμίτη, γαμπρό από την αδελφή του Γεώργιου Βάθη.
Το 1925 στην αποθήκη του λειτούργησε χοροδιδασκαλείο και το 1936 ο Κωνσταντίνος Ασπροποταμίτης το νοίκιασε στο 4ο Ορειβατικό Σύνταγμα Πυροβολικού, που στεγαζόταν στους στρατώνες Καποδίστρια και το ήθελε για τα γραφεία του διότι τους επόμενους μήνες πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση της βόρειας πλευράς των στρατώνων. Τέλος, το σπίτι κληρονόμησε μετά το θάνατο του Ασπροποταμίτη (1941) η γυναίκα του Αικατερίνη, αδελφή του Γ. Βάθη, και η κόρη του Πετρούλα Γιαννάκου. Στη συνέχεια πουλήθηκαν τμήματα του κήπου και οικοδομήθηκαν, το σπίτι ερημώθηκε, κάποιες παλιές τοιχογραφίες είχαν ασβεστωθεί και η στέγη άρχισε να καταρρέει. Ένας γερο-φύλακας μετέτρεψε το ισόγειο σε κουνελώνα και κοτέτσι.
Το 1987 το αγόρασε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών από τις κόρες της Π. Γιαννάκου, για να δημιουργήσει βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο και κατάλυμα για αρχαιολόγους και ερευνητές. Το κτίριο αναπαλαιώθηκε, αλλά οι εργασίες στο εσωτερικό του πρώτου ορόφου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας