27 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

15/05/2008

Μέγαρο «Δαναού», Αγγελή Μπόμπου 8

Δήμος ’ργους


Κτίριο Συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός»
Μέγαρο Δαναού (1900). Στο σφυρήλατο κιγκλίδωμα του μπαλκονιού παριστάνεται ο Γρίπας, το γνωστό μυθικό ζώο, που είχε σώμα λιονταριού και φτερούγες αετού. Το θέμα αυτό συνηθιζόταν πολύ και το συναντάμε στα μπαλκόνια πολλών σπιτιών
Το κτίριο του «Δαναού» από ΝΔ, στα μέσα του αιώνα (έκδοση: «Αργολικόν Ημερολόγιον»)

Ο Δαναός είναι ένας σύλλογος Αργείων που ιδρύθηκε το 1894 και δραστηριοποιείται ως πνευματικό και φιλανθρωπικό σωματείο. Ονομάστηκε έτσι επειδή ο ομώνυμος μυθικός βασιλιάς του ’ργους ταυτίστηκε από παλιά με την ιδέα της προόδου και της ηθικής τάξης, αφού μεταξύ άλλων δίδαξε τη ναυτιλία, την ανόρυξη φρεάτων και τις τέχνες, κατάργησε τις ανθρωποθυσίες, μερίμνησε για τη θρησκεία και θέσπισε νόμους για το γάμο και την οικογένεια. Σκοπός του καθορίστηκε «η από κοινού σύμπραξις των μελών αυτού, όπως προάγηται επί μείζον η πνευματική και ηθική του λαού ανάπτυξις και όπως περιθάλπωνται δυστυχούντες». Η δράση και η προσφορά του στην εκατόχρονη και πλέον πορεία του θεωρείται πολύ μεγάλη. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.
Το Μέγαρο του «Δαναού» κτίστηκε σε οικόπεδο που για το λόγο αυτό δώρισε ο έμπορος Γεώργιος Θ. Λυκούριζας το 1895. Τα σχέδια εκπόνησε αφιλοκερδώς ο συνταγματάρχης και αρχιτέκτονας Ιφικράτης Κοκκίδης. Επειδή τα οικονομικά μέσα του νεοσύστατου τότε Συλλόγου ήταν πενιχρά, η ανέγερση του μεγάρου έγινε κυρίως με γενναίες δωρεές ιδιωτών και άλλων φορέων. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 16 Ιουνίου του 1896 και τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 3 Μαΐου 1900, ανήμερα του Αγίου Πέτρου. Τα εξωτερικά επιχρίσματα και ορισμένες εργασίες στο εσωτερικό του μεγάρου έγιναν τα επόμενα χρόνια.
Το μέγαρο είναι διώροφο και διαθέτει αίθουσα διαλέξεων, αναγνωστήριο, γραφεία και άλλους χώρους και πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία είναι η μοναδική στο ’ργος και προέρχεται κυρίως από δωρεές. Οι σημαντικότεροι δωρητές της βιβλιοθήκης είναι γνωστά ονόματα της επιστήμης και της διανόησης: Γεώργιος Μιστριώτης, Σπυρ. Λάμπρος, Ιωάννης Πεσμαζόγλου, Γρηγ. Μαρασλής, Δημοσθ.
Δεσμίνης κ.ά.
Το μέγαρο κτίστηκε για τη στέγαση και τις ανάγκες του Συλλόγου. Κάθε Κυριακή, από την αρχή μέχρι σήμερα, δίδονται διαλέξεις. Επίσης, στον ίδιο χώρο, λειτούργησε νυχτερινή σχολή Απόρων Παίδων (1900-1973) και έλαβαν στοιχειώδη παιδεία 3.000 περίπου φτωχά παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι, καθώς και στρατιώτες την περίοδο 1912-1913. Λειτούργησε εμπορική σχολή (1925) και κατά περιόδους σχολή βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής. Την περίοδο της κατοχής το μέγαρο έγινε νοσοκομείο. Μετά το 1949 στέγασε σωματεία, κατηχητικά σχολεία, χορωδίες, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς. Επίσης, εκεί έγιναν τα δύο συνέδρια Αργολικών Σπουδών (1975 και 1985) και μέρος των εργασιών του 5ου διεθνούς συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών (1995), τα οποία οργανώθηκαν από την Εταιρία Πελοποννησιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Δαναό. Σήμερα συνεχίζονται οι διαλέξεις, η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε όλους και η αίθουσα διαλέξεων παραχωρείται σε συλλόγους και άλλους φορείς για πνευματικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα, που θα πρέπει μάλιστα να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης και η εξοικονόμηση σύγχρονου βιβλιοστασίου. Το σχετικό πρόγραμμα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ο Δήμος ή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας