13 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

15/05/2008

Δημαρχείο, παρακείμενα κτίσματα.

Δήμος ’ργους


Το δημαρχείο ’ργους
Γυναικείο άγαλμα στη στέγη του δημαρχείου
Δημαρχείο, Ένα από τα καλύτερα νεοκλασσικά κτήρια της πόλης, του 19ου αιώνα
The Bishop of Argos and Martyr, Gregorios Kalamaras
Δημήτριος Γούναρης. (1866 – 1922). Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αργείος στην καταγωγή

Το δημαρχείο κτίστηκε το 1830. Ο Καποδίστριας κατέβαλε έντονη προσπάθεια, όχι μόνο για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, αλλά και για την ανέγερση δημόσιων καταστημάτων, προκειμένου να στεγαστούν κάποιες υπηρεσίες. Τα δυο παρακείμενα μακρόστενα κτίσματα, που είναι διώροφα και αυτά, συμμετρικά βαλμένα με το δημαρχείο και σε σχήμα Π, είναι της ίδιας εποχής.
Το δημαρχείο στέγασε αρχικά το "πρωτόκλητον" δικαστήριο (ειρηνοδικείο, πρωτοδικείο) και το "ανέκκλητον" (εφετείο), καθώς και τη Δημογεροντία ’ργους. Στο ισόγειο στεγάστηκαν αρχικά οι φυλακές. Αργότερα έγινε δημαρχείο και μόνο την κατοχή στέγασε την ιταλική διοίκηση.
Το συγκρότημα ανακαινίστηκε και αναμορφώθηκε το 1889 επί δημάρχου Σπήλιου Καλμούχου. Τότε τοποθετήθηκαν στην οροφή τα δύο πήλινα γυναικεία αγάλματα, που είναι βαμμένα, και οι διακοσμητικές λεκάνες. Τα δύο παρακείμενα κτίσματα στέγασαν κατά καιρούς διάφορα σχολεία μέχρι και τη δεκαετία 1970. Στο ισόγειο του βορινού, όπου σήμερα είναι το κατάστημα "Παραξενιές", ήταν το τυπογραφείο του Ανάργυρου Τημελή, ο οποίος εξέδιδε την εφημερίδα "Αγαμέμνων". Εκεί μαζεύονταν για συζήτηση άνθρωποι των γραμμάτων και είχαν μετατρέψει το χώρο σε φιλολογικό και πνευματικό στέκι. Κεντρικό πρόσωπο των συζητήσεων ήταν ο Δημήτρης Βαρδουνιώτης.
Μετά την τελευταία αναπαλαίωση (1987), τα γραφεία του Δήμου μεταφέρθηκαν στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει το γραφείο του Δημάρχου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και μια μικρότερη για διάφορες συσκέψεις, όπου και το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, σ΄ αυτή την αίθουσα υπάρχει προθήκη με τα όπλα και την αυθεντική στολή του στρατηγού Δημ. Τσώκρη.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας