04 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

15/05/2008

Αρχοντικό Ηλία Κωνσταντόπουλου, Δαναού 29, απέναντι από το ταχυδρομείο

Δήμος ’ργους


αρχοντικό Κωνσταντόπουλου, οροφογραφία
αρχοντικό Κωνσταντόπουλου, οροφογραφία
Μέγαρο Ηλία Κωνσταντόπουλου
Δυτική πλευρά του Κωνσταντοπούλειου
Οικία Κωνσταντόπουλου
Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης. Οικοδομήθηκε το 1912, σχεδιασμένο από τον Ε. Τσίλλερ.
Οι καγκελόπορτες κατασκευάζονταν με σφυρηλατημένο σίδερο και έφεραν ανάγλυφη διακόσμηση. Εικόνα, από το Μέγαρο Κωνσταντοπούλου.

Κτίστηκε το 1912 από τον Αργείο μεγαλέμπορο Ηλία Κωνσταντόπουλο, ο οποίος διατηρούσε αλευρόμυλους στον Πειραιά με τον αδελφό του Βασίλη και διακινούσε αλεύρι στο ’ργος και σ΄ όλη την Πελοπόννησο. Είναι έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλλερ, ενώ ο θαυμάσιος εσωτερικός του διάκοσμος έργο Ιταλών καλλιτεχνών.
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα αρκετά ευρύχωρο — το εμβαδόν κάθε ορόφου είναι 285 τ.μ.— και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η είσοδος και ο εξώστης, που χρησιμεύει και ως βεράντα του πρώτου ορόφου και στηρίζεται σε δύο πεσσούς και δύο κίονες δωρικού ρυθμού.
Στο αρχοντικό αυτό έζησε κατά διαστήματα η μεγάλη ηθοποιός Κατίνα Παξινού, κόρη του Βασίλη Κωνσταντόπουλου. Επί κατοχής στέγασε τη Γερμανική διοίκηση και κλιμάκιο της Γκεστάπο. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο και Γυμνάσιο Θηλέων και αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τη Φιλαρμονική και τον Πολιτιστικό Όμιλο ’ργους για τις εκδηλώσεις του.
Το 1987 το αρχοντικό το απέκτησε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), η οποία αποφάσισε να το παραχωρήσει στο Δήμο, με την προϋπόθεση να το αναπαλαιώσει και να το κάμει πνευματικό κέντρο.
Ο Δήμος αποδέχτηκε την παραχώρηση και η αναπαλαίωση, εξωτερικά τουλάχιστο, έχει τελειώσει. Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Κωνσταντοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα φιλοξενήσει δημοτική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη και μουσείο ιστορίας.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας