27 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

15/05/2008

Η οικία του Σπυρίδωνος Τρικούπη

Δήμος ’ργους

Η οικία του Σπυρίδωνος Τρικούπη είναι ένα πρώιμο νεοκλασικό κτίσμα του τότε κοσμοπολίτικου ’ργους. Οι επιδράσεις του από τη δυτικοευρωπαϊκό νεοκλασσικό ύφος είναι σαφείς. Αποτελεί πολύτιμο πολιτιστικό κληροδότημα, που σήμερα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, μια και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της αργειακής ιστορίας του 19ου αιώνα.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αυστριακό Γκρόπιους. Επιβλέπων μηχανικός ήταν ο Νικόλαος Ιωάννου. Έχει τη βαριά εξαεδρική μορφή του λιθόκτιστου κτιρίου.
Το σπίτι θεμελιώνεται με το θολόσκεπο υπόγειο, ενώ οι εξωτερικοί του τοίχοι είναι πέτρινοι. Η ξύλινη σκεπή εδράζεται στο δεύτερο όροφο. Ο ημιυπαίθριος χώρος είναι πέτρινος στους εξωτερικούς του τοίχους, ενώ η βατή οροφή του και το δάπεδο υπήρξαν στο πρωτότυπο ξύλινα, επιστρωμένα όμως με κεραμικά πλακάκια.
Οι ημιλαξευμένοι λίθοι έδωσαν τη δυνατότητα δημιουργίας λεπτοδουλεμένων γύψινων διακοσμήσεων στις όψεις. Τα πολλά ανοίγματα έδωσαν επιπλέον την ευκαιρία στον αρχιτέκτονα να στολίσει το κτίριο με αρκετά διακοσμητικά στοιχεία γύρω από αυτά. Η ακαμψία του υλικού, τέλος, οδήγησε σε μια κλασική συμμετρική οργάνωση των χώρων και των όψεων, ιδιαίτερα προσφιλή στα νεοκλασικά ρεύματα. Η ξύλινη τετράριχτη σκεπή απετέλεσε τη στέψη του κτιρίου.
Με τη διακόσμηση των όψεων του τονίζεται η σταθερότητα του κτιρίου, καθώς χρησιμοποιούνται βαριοί διακοσμητικοί ακρογωνιαίοι λίθοι στο ισόγειο και αλαφριοί ανάγλυφοι πεσίσκοι στις άκρες και τα μέσα των ορόφων.
Στους εξωτερικούς τοίχους είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη η αντίθεση των χρωμάτων, ανάμεσα στο τριανταφυλλί των τοίχων και το λευκό των διακοσμητικών στοιχείων.
Στο εσωτερικό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι τοιχογραφίες που σώζονται σε κάποιες από τις οροφές και στους τοίχους των διαδρόμων με κυρίαρχα τα φυτικά θέματα.
Οι τοίχοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) είναι περασιές στους δύο ορόφους, ενώ ο νοτιοανατολικός τοίχος του κυρίως κτιρίου και ο νοτιοανατολικός του ημιυπαιθρίου, καθώς και οι δύο πλαϊνοί είναι περασιές με τα τοιχώματα του υπογείου. Το πάχος των εξωτερικών τοίχων (όπως άλλωστε συνηθίζεται σε λιθόκτιστα κτίρια) μειώνεται στο δεύτερο όροφο.
Το σπίτι έχει τη μορφή του διώροφου με ημιυπαίθριο χώρο στο πίσω μέρος και προσφέρει άμεση θέα στη Λάρισα (το μεσαιωνικό κάστρο του ’ργους). Οι δυο όροφοι ορίζουν στο ισόγειο τέσσερα πιο "δημόσια" και στον όροφο τέσσερα πιο "ιδιωτικά" δωμάτια. Το υπόγειο λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης με είσοδο εξωτερική. Ο ημιυπαίθριος χώρος σηματοδοτεί μια ομαλή μετάβαση από το εσωτερικό του σπιτιού στην αυλή του, ενώ ο ευνοϊκός προσανατολισμός του (νοτιοανατολικός) το κάνει λειτουργικό τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.
Η στέγη στηρίζεται στους εξωτερικούς τοίχους του δεύτερου ορόφου και στον κάθετο ως προς το διάδρομο εσωτερικό τοίχο του ορόφου.
Οι καθημερινές λειτουργίες της οικίας μεταφέρθηκαν σε πλαϊνά κτίσματα για λόγους υγιεινής. Έτσι το κυρίως κτίριο αναπτύχθηκε με καθαρά νεοκλασικά μορφολογικά πρότυπα. Το κτίσμα είχε τον ιδιωτικό χώρο του και το χώρο των μαγειρείων και των αποθηκών χωριστά.
Το πηγάδι στο υπόγειο έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης. Ο ημιυπαίθριος χώρος, που λειτουργεί ως στεγασμένη αυλή στο ισόγειο και ως βεράντα στον όροφο, έλυσε το λειτουργικό πρόβλημα της παραμονής σε εξωτερικό χώρο, που επιβάλλουν οι ελληνικές κλιματικές συνθήκες.
Το σπίτι είναι τοποθετημένο σε μικρή απόσταση από το δρόμο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σ΄ αυτό και να αφήνει αρκετό χώρο ελεύθερο προς αξιοποίηση στο πίσω μέρος του.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας