20 May 2019 SITE MAP CONTACT LINKS

Search for Advanced search

15/05/2008

Spyridon Trikoupis’s house

Municipality of Argos

The house of Spyridon Trikoupis is a primitive neoclassic built of the cosmopolitan Argos of that time. It was obviously influenced by the west European neoclassic style. It is a precious cultural heritage, which needs special care nowadays, since it is a representative part of the Argeian history of the 19th century.
The building was designed by Gropious from Austria. Nikolaos Ioannou was the supervising mechanician. It has the heavy hexaedrical shape of a stone building.
The house is bedded on a vaulted basement and its outside walls are stone-made. The wooden roof is placed on the second floor. The outside walls of the atrium are stone- made, while the passable roof and the floor were wooden at first but coated with ceramic tiles.
The semi-chiseled gave the possibility for the creation of delicate reed on the frontages. Many openings also gave the architect the opportunity to decorate the building with several decorative elements around them. The inflexibility of the material finally led to a classic symmetrical organization of the space and the frontages, especially valued by the neoclassic styles. The wooden 4-piece roof was the coronation of the building.
The decoration points out the stability of the building, as heavy decorative cornerstones are used on the Ground floor and light anaglyph “pesiskoi” (marble architectural parts) at the edges and the middles of the floors.
At the outside, the contrast between the colors of roses on the walls with the white decorative elements is extremely successful.
In the inside, the paintings saved on some of the ceilings and the walls, mostly inspired by plants, are extremely impressive.
The walls (inside and outside) are straight between the two floors, while the south east wall of the main building and the south east wall of the atrium, as well as the two side walls are straight to the walls of the basement. The thickness of the outside walls decreases on the 2nd floor (as it was usual for stone built construction).
The house has the shape of the bi-level building with an atrium at the back and has a straight view to Larissa (the Medieval Casstle of Argos). The two floors provide four “public” rooms on the ground floor and four more “private” rooms on the 1st floor. The basement was used as a ware-house with an entrance from the outside. The atrium indicates a smooth passage from the inside of the house to the court yard while the favorable orientation (south east) makes it functional in the summer, as well as in the winter.
The everyday functions of the house were moved to nearby buildings for hygiene reasons. Thus, the main building was developed on clearly neoclassic morphological models. The building had its private space, as well as separate rooms for the kitchen and the ware-house.
The well in the basement solve the watering problem. The atrium, which was used as a roofed yard, solved the functional problem of staying outdoors, which is necessary under the Greek weather conditions.
The house is placed at a short distance from the street, so that it was accessible and left enough free space for utilization at the back side.



print preview

Audio-Video files
No audio or video files.

Useful links
No links.

Other files
No other files.

Home

Peloponnisos Prefecture of Argolida>Tourism-Modern Life

Civil Map
Types of Tourism
Alternative Forms of Tourism
Traditional Products

Administrative Subordination
Means of Transportation
Infrastructure
Services

LOCATION

Peloponnisos
Prefecture of Argolida
Prefecture of Arkadia
Prefecture of Korinthia
Prefecture of Lakonia

Region's Anouncements