06 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

15/05/2008

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου, Αγ. Κωνσταντίνου και Αρκαδίας - Μεσσηνίας

Δήμος ’ργους


Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου
’γιος Κωνσταντίνος, πρώην Μουσουλμανικό Τέμενος.

Ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου πρωτολειτούργησε ως τζαμί.Υπολογίζεται πως κτίστηκε στο τέλος του 16 αι. Είναι το μοναδικό τούρκικο μνημείο που σώζεται στην πόλη του ’ργους. Την εποχή του Καποδίστρια λειτούργησε για κάποιο διάστημα ως στρατιωτικό αναρρωτήριο. Κατόπιν δεν αξιοποιήθηκε λειτουργικά και εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου, μέχρι που κάποια στιγμή ο πανίσχυρος στρατηγός Δημήτρης Τσώκρης το μετέτρεψε σε στάβλο για τα πρόβατα του. Το 1871, ύστερα από ενέργειες του υπολοχαγού Ιωάννη Ζώη, από ποιμνιοστάσιο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό.
Το μνημείο έχει σχήμα κύβου, με προσανατολισμό από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Το κτίριο είναι πετρόκτιστο χωρίς επιχρίσματα. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει εντοιχισμένα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία μνημεία, γεγονός που μαρτυρά την ιστορικότητα της περιοχής και του πολιτισμού της σε βάθος χρόνου. Η τοιχοποιία δε φαίνεται να παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι αξιοπρόσεκτο το επιμελημένη και σωστά δομημένη κατασκευή. Ο τρούλος είναι κτισμένος με πυρότουβλο, προφανώς για να είναι ελαφρύς, και εδράζεται σε κανονικό οκταγωνικό στεφάνι, το οποίο ήταν βαμμένο με γαλάζιο χρώμα. Σώζονται ακόμα ίχνη του χρώματος. Ο τρούλος ίσως επί τουρκοκρατίας να είχε μολυβένια επικάλυψη, όπως κι άλλα τζαμιά. Δεδομένου ότι το μολύβι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρων κατά την επανάσταση, να μπορεί να δικαιολογηθεί και η σημερινή του απουσία. Σήμερα η στέγη είναι καλυμμένη από κεραμίδια (κεραμοσκεπή). Στη νοτιοανατολική πλευρά, κάτω ακριβώς από το μεταγενέστερο μικρό καμπαναριό, υπήρχε ο μιναρές, από τον οποίο σώζονται μόνο οι πρώτες βαθμίδες. Στη βορειοδυτική πλευρά, όπου είναι και η είσοδος του κτιρίου, υπάρχει προστώο με τρεις ημισφαιρικούς θόλους, από πυρότουβλο και αυτοί, που στηρίζονται σε τέσσερις κίονες, χωρίς ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.
Εσωτερικά ο ναός είναι χωρίς αγιογράφηση και μπορεί να χαρακτηριστεί φτωχός. Εντυπωσιάζει όμως η ενότητα του χώρου, γιατί δεν υπάρχουν κίονες ή πεσσοί που να τον κατατμίζουν. Το τέμπλο είναι ξύλινο χωρίς ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Υπάρχουν όμως τρία μαρμάρινα αντικείμενα με ανάγλυφες παραστάσεις, που διακρίνονται για τη λεπτή τους τέχνη: ο επισκοπικός θρόνος που βρίσκεται δεξιά της εισόδου και τώρα πλέον έχει μετατραπεί σε προσκυνητάρι όπως και τα δύο μανουάλια, που φέρουν χαμηλά τρία χερουβείμ και ψηλότερα τρεις αγγέλους. Οι περισσότερες εικόνες είναι παλιές, όπως εκείνη των Ταξιαρχών (1831) και η παλαιότερη του Αγίου Νικολάου (1824). Η εικόνα του Αγίου Νικολάου προέρχεται από τον ομώνυμο ναό - του Αγ. Νικολάου - της οικογένειας Περούκα. Το πιο παλιό κειμήλιο του Αγίου Κωνσταντίνου είναι ένα Ευαγγέλιο του 1781, έκδοση Βενετίας, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου εδώ και πολλά χρόνια.
Το μνημείο έχει ανάγκη από άμεσες αναστηλωτικές εργασίες, γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας