27 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

16/05/2008

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Βυζαντινή εκκλησία: κοίμησης της Θεοτόκου
Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου
Σταυρεπίστεγος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (12ος αι.) είναι και αυτός κτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, στην τοιχοποιία του διακρίνονται πέτρες αρχαίας προέλευσης. Ήταν σύνηθες φαινόμενο να χρησιμοποιούνται αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία μνημεία, όπως εύκολα διαπιστώνεται και από τις εικόνες.
Νεομάρτυρας Αγγελής ο Αργείος (+1813)

Σύμφωνα με την κήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού, χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα, δηλαδή εντάσσεται στην όψιμη μέσο βυζαντινή περίοδο. Είναι το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης του ’ργους, χαρακτηριστικό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη αρχαιολογική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία.
Ο ναός είναι τρίκλιτος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Τα τρία κλίτη χωρίζονται από τέσσερις πεσσούς και τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται ο τρούλος. Ο τρούλος ευρίσκεται στο κέντρο της σταυροειδούς στέγης (σταυρεπίστεγη) και "εγγράφεται" έτσι μέσα σ΄ αυτό το αρχιτεκτονικό σχήμα, αποδίδοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τα ιδιαίτερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του δομής. Στα δυτικά προστίθεται νάρθηκας, ενώ η ανατολική πλευρά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Ο ρυθμός αυτός ήταν πολύ διαδεδομένος την εποχή εκείνη και πολλές εκκλησίες κτίζονταν έτσι. Παράλληλα, στο τύμπανο του τρούλου, ο οποίος συμβολίζει τον ουρανό, εικονίζεται ο αυστηρός Παντοκράτορας, ενώ μπροστά στην αψίδα του ιερού η δεομένη Παναγία.
Η εκκλησία έχει κτιστεί κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, με μόνη τη διαφορά ότι οι πέτρες δεν είναι ισομεγέθεις, επειδή πολλές από αυτές προέρχονταν από αρχαία μνημεία και τις τοποθετούσαν ατόφιες, ενώ ανάμεσα τους μπαίνει το ψημένο λεπτό τούβλο. Στα κατώτερα σημεία των τοίχων είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Η ύπαρξη λίθινων τμημάτων από αρχαία μνημεία μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του ’ργους καθώς και τη σπουδαιότητα του πολιτισμού που είχε αναπτυχθεί στην εν λόγω περιοχή.
Το μνημείο έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις, όπως το προστώο στη δυτική πλευρά, που είναι σχεδόν σύγχρονο. Από επιγραφή που σώζεται στην αριστερή άκρη του νάρθηκα πληροφορούμαστε ότι ο ναός ανακαινίστηκε το 1699.
Στο ναό φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Πέτρου μέχρι το 1421. Ο χώρος, πέρα από έναν ναό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία, αποτελεί και ένα σημαντικό ιστορικό σημείο της πόλης του ’ργους. Σ΄ αυτόν ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης το 1829, οι εργασίες της οποίας έγιναν κατόπιν στο αρχαίο θέατρο. Σ΄ αυτόν επίσης ορκίστηκαν και οι πληρεξούσιοι της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης το 1831, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, οι εργασίες της οποίας συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν τελικά στο Ναύπλιο.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας