30 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

16/05/2008

Ναός Παναγίας Πορτοκαλούσας ή Κατακεκρυμμένης

Δήμος Άργους


Η Παναγία Κατακεκρυμμένη
Η Παναγία Κατακεκρυμμένη και οι πρόποδες της Λάρισσας. Πιθανόν δεκαετία 1920 (Αρχείο Ι. Κυριακίδη)

Ο Ναός της Παναγίας της Πορτοκαλούσας ή Κατακεκρυμμένης (αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου) ευρίσκεται στη νότια πλευρά της Λάρισσας, επάνω στο βράχο. Ονομάστηκε Πορτοκαλούσα, γιατί παλιότερα οι Αργείοι είχαν έθιμο να ρίχνουν μεταξύ τους πορτοκάλια και μάλιστα προς τα νιόπαντρα ζευγάρια την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας, που εορτάζονται στις 23 Νοεμβρίου.
Η Παναγιά λειτούργησε αρχικά ως μοναστήρι και ιδρύθηκε το 1700. Ο ναός της Παναγίας τοποθετείται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και ο Ναός της Ήρας. Η μονή πολύ νωρίς έγινε πλούσια και άκμασε τόσο, ώστε αναφέρεται σε εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1835 ως “χωρίον του Δήμου Αργείων”. Προεπαναστατικά λέγεται πως ηγούμενος της μονής ήταν ο Βενέδικτος (1803) και μετά από αυτόν ο Παρθένιος μέχρι το 1845. Στην ίδια περίοδο, ο παπα -Ανανίας Δαγρές από το Κουρτάκι, λέγεται ότι ήταν ο αξιολογότερος από όλους τους ιερείς που είχαν περάσει από το Ναό. Ο παπα -Ανανίας Δαγρές από το Κουρτάκι άνοιξε το δρόμο που οδηγεί από τις Πορτίτσες στη Μονή και μεγάλωσε το κτιριακό της συγκρότημα. Παρά το ότι η δράση του στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα γνωστή, αναγκάστηκε, όμως, από το στρατηγό Τσώκρη, με τον οποίο προφανώς δεν είχε καλές σχέσεις, να εγκαταλείψει το Άργος το 1855 και να μεταβεί σε μοναστήρι της Κοιλάδας. Κατόπιν τούτου, το 1856 η μονή έγινε ενοριακός ναός και παρεκκλήσι του Αϊ - Γιάννη. Το 1906, το Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα, 4 Απριλίου, καταστράφηκε από πυρκαγιά, που προήλθε πιθανότατα από πυροτέχνημα.
Η μονή συνδέθηκε με διάφορα γεγονότα της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου. Στο χώρο του Ναού, λειτούργησε το πρώτο σχολείο του Άργους, που ιδρύθηκε το 1798 με πρωτοβουλία των Περουκαίων. Εκεί δίδαξε ο Ησαΐας Καλαμαράς από το Αγιονόρι, που ήταν και σχολάρχης την περίοδο 1805-1821, ο ιερομόναχος Νικηφόρος Παμπούκης από τα Καλάβρυτα και οι μοναχοί Ιερεμίας και Ραφαήλ. Το κτίριο εξακολούθησε να λειτουργεί και ως σχολείο ακόμα και μετά το τέλος της Επανάστασης του 1821.
Μετά την ήττα των Ελλήνων στον Ξεριά (25-4-1821) ο άμαχος πληθυσμός κατέφυγε στη Μονή, για ν’ αποφύγει την οργή του Κεχαγιάμπεη. Το 1822, στον χώρο του Ναού λειτούργησε το πρώτο νομισματοκοπείο.
Στο χώρο έχουν βρεθεί και σώζονται πολλά ιερά κειμήλια, ανάμεσά τους είναι μία εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου (1705) και ένα Ευαγγέλιο έκδοσης Βενετίας (1776).

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Θρησκεία Εκκλησίες

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας