21 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

19/05/2008

Λάρισσα

Δήμος Άργους


Η Λάρισσα του Άργους
Η Παναγία Κατακεκρυμμένη και οι πρόποδες της Λάρισσας.
Η πλατεία του Αγ. Πέτρου και ο λόφος της Λάρισσας
Πύργοι του κάστρου της Λάρισσας.

Είναι η ακρόπολη του Άργους. Από τον Αισχύλο ονομάζεται «ικεταδόκος σκοπιά» και από τον Statium «Palladea arx» και «Larisseaus apex». Το όνομά της προέρχεται σύμφωνα με ορισμένους από τη Λάρισα, την κόρη του Πελασγού, ενώ σύμφωνα με άλλους είναι πελασγική λέξη και σημαίνει ακρόπολη, φρούριο. Σύμφωνα με τον Ησύχιο προέρχεται από τη λέξη λάσα, που σημαίνει την πέτρινη ακρόπολη. Για να διακρίνεται από τις άλλες πόλεις που έφεραν το ίδιο όνομα, όπως η Λάρισσα της Θεσσαλίας και της Τρωάδας, ονομαζόταν και Λά¬ρισα Αργεώτις.
Περιγραφή - σημασία
Έχει ύψος 289 μ. και παρουσιάζει τη μορφή του απόκρημνου βουνού, που βρίσκεται ανάμεσα στις Μυκήνες και τη Λέρνη. Είναι το φυσικό φρούριο του Άργους και ως τέτοιο χρησίμευε κατά την περίοδο των Ρωμαίων, Βυζαντι¬νών, Φράγκων, Ενετών και Τούρκων. Η θέση της ακρόπολης της Λάρισσας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, διότι φυλάσσει την είσοδο στην Αργολική πεδιάδα από τη Φλιούντα, τη Νεμέα και τις Κλεωνές.
Οφείλει την κατασκευή της στο Δαναό και είναι αρκετά ευρύχωρη. Έχει τέσσερις δεξαμενές. Το τείχος έξω από την ακρόπολη είναι των νεωτέρων χρόνων. Η αρχαία ακρόπολη βρίσκεται στη μέση και περιβάλλεται από Κυκλώπεια τείχη, τείχος δηλαδή που κατασκεύασαν οι Κύκλωπες. Τα τείχη του Άργους ήταν τόσο ονομαστά που ο θαυμασμός έφτασε μέχρι τα χρόνια των κλασσικών ποιητών. Ο Ευριπίδης λέει «Αργεία τείχη» και «Κυκλωπείαν πόλιν». Οι Κύκλωπες αναφέρεται ότι ήλθαν μαζί με τον Προίτο στην Αργολίδα γύρω στο 1361 π.Χ.. Επάνω σ’ αυτά βρίσκονται άλλα τείχη Ρωμαϊκά και Ενετικά.
Κάτω από τη Λάρισσα, υπάρχει υπόγεια οδός 3.000 βημάτων μήκους. Υπάρχουν και δύο σπήλαια, το ένα παρά την ανατολική υπώρεια του όρους, το άλλο στο ιερό του ναού της Παναγίας Κατακεκρυμμένης. Κατά μία παράδοση από αυτό το σπήλαιο οδός υπόγειος οδηγεί μέχρι την κορυφή της Λάρισσας. Στις ακρώρειες της Λάρισσας είναι φυτεμένες ινδικές συκιές που τις έφεραν όταν ήλθαν οι Βενετοί.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Ιστορία Οχυρώσεις

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας