25 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

19/05/2008

Ίναχος (Πάνιτσα)

Δήμος ’ργους

Είναι χείμαρρος χαραδρώδης, ο μεγαλύτερος στην Αργολίδα. Πηγάζει κατά τον Στράβωνα από το Λύρκειο όρος (Γούπανο), γι΄ αυτό λέγεται και Λύρκειον ή Λυρκήϊον ύδωρ, εκβάλλει δε στον Αργολικό κόλπο και στη θέση της Νέας Κίου. Κατά τον Παυσανία πηγάζει από το Αρτεμίσιο. Ο Αισχύλος τον ονομάζει "μέγαν Ίναχον". Δέχεται μάλιστα ύδωρ και από τα όρη γύρω από την Αλέα. Τα ύδατα που κατεβαίνουν από αυτά τα τρία μέρη ενώνονται μετά από δρόμο τριών περίπου ωρών κοντά στη θέση Ξερόλακα του χωριού Στέρνα και διέρχονται την πεδιάδα του Μαλανδρενίου και μέσα από το Κουτσοπόδι κατεβαίνουν στην πεδιάδα του ’ργους και ενώνονται με τον ποταμό Χάραδρο. Από τον Ίναχο οι κάτοικοι ονομάζονταν Ιναχιείς.

Ονομασία
Ονομάστηκε έτσι, διότι ο Ίναχος, παιδί του Ωκεανού, οιστρηλατημένος από μία από τις Ερινύες, την Τισιφόνη, εξαιτίας των ύβρεών του κατά του Δία που άρπαξε την θυγατέρα του Ιώ, πνίγηκε στον ποταμό.
’λλοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκε έτσι από τον Ίναχο, το βασιλιά του ’ργους.

Μυθολογία
Κατά τη διένεξη του Ποσειδώνος και της Ήρας για την Αργολίδα, λέγει η μυθολογία, ο Φορωνέας, ο οποίος δίκασε την υπόθεση μαζί με τον ποταμό Κηφισό, τον Αστερίωνα και τον Ίναχο, ψήφισε υπέρ της Ήρας. Γι΄ αυτό επειδή οργίστηκε ο θεός της θάλασσας εξαφάνισε τα νερά τους. Ίσως κατά τους προϊστορικούς χρόνους έρεε διαρκώς ο Ίναχος, διότι τα Αρκαδικά όρη ήσαν καλυμμένα από δάση, και από αυτό εξηγείται και ο θαυμασμός των αρχαίων περί της ευφορίας της Αργολικής πεδιάδας. Τόσο σημαντικός μάλιστα εθεωρείτο ο ποταμός αυτός, ώστε ολόκληρη η Πελοπόννησος ονομαζόταν "Ινάχου γη".

Παράδοση
Στον Ίναχο εφύετο ένα βότανο που ονομάζεται Κύουσα, Κύνουρα, Κύουρα ή Κώνουρα, όμοιον προς το πήγανο, το όποιον έραιναν οι γυναίκες με οίνο, το έθεταν πάνω στον ομφαλό τους και απέβαλαν πρόωρα το βρέφος. Ευρισκόταν μάλιστα στον ποταμό και λίθος που έμοιαζε με σμαράγδι, ο όποιος μαύριζε όταν έθεταν το χέρι τους οι ορκιζόμενοι ψευδώς.
Μία ορισμένη ημέρα οι Αργείες γυναίκες, και ιδίως από την επίσημη οικογένεια των Ακεστοριδών, έπαιρναν το άγαλμα της Αθηνάς και του Διομήδη, το έφερναν στον Ίναχο και το έλουζαν.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Περιβάλλον Λιμνες / Ποταμια

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας