18 Ιουνίου 2018 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

19/05/2008

Συμβολή των Νομισματικών παραστάσεων στη μελέτη της μυθολογίας και της ιστορίας

Δήμος Άργους

Αλλά και η μυθολογία χρωστάει πολλά στις νομισματικές παραστάσεις. Στις απεικονίσεις, για παράδειγμα, των χάλκινων νομισμάτων των ελληνικών πόλεων της Ρωμαιοκρατίας απαντά ένα πλήθος μυθολογικών σκηνών που χαράχτηκαν επάνω τους και είναι συνήθως στενά συνδεδεμένες με την παράδοση και τους θρύλους της πόλης που τα έκοβε.
Άλλοτε πάλι, ορισμένες απεικονιζόμενες σκηνές αναφέρονται και σε ιστορικά γεγονότα, όπως συμβαίνει σε μια χάλκινη κοπή του Κοινού των Μακεδόνων, η οποία απεικονίζει τον Αλέξανδρο να δαμάζει τον Βουκεφάλα.
Σχετικά με τα νομίσματα της ρωμαϊκής περιόδου, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι απεικονίσεις με οικοδομήματα όσο και με γλυπτά και μυθολογικές σκηνές επάνω στα χάλκινα νομίσματα της Ρωμαιοκρατίας είναι πολυπληθέστατες και πλουτίζουν τις γνώσεις μας για μεγάλους τομείς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Από την άποψη της τεχνικής, αυτά παρουσιάζουν συχνά αδεξιότητα στη χάραξη και δεν εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους, όπως οι χρυσοί στατήρες ή τα αργυρά τετράδραχμα των περασμένων αιώνων. Με ιδιαίτερη όμως συγκίνηση πρέπει να σκύβουμε επάνω τους για να τα μελετήσουμε, γιατί πρέπει να αναλογιζόμαστε ότι τα χάλκινα αυτά κέρματα, τα οποία δεν είχαν καμιά ιδιαίτερη αξία όταν κυκλοφορούσαν, μας άφησαν μια ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά, καθώς, με τις αδέξιες πολλές φορές παραστάσεις τους, διέσωσαν πολύτιμα στοιχεία για την αρχαία τέχνη και θρησκεία.
Ένα παράδειγμα της κατηγορίας των νομισμάτων που εικονίζουν μυθολογικά θέματα είναι πολλές νομισματικές σειρές της Κορίνθου και του Άργους με την παράσταση της συγκινητικής ιστορίας του Οφέλτη και της Υψιπύλης, που ήταν ένα θέμα αγαπητό γενικότερα στην τέχνη. Ο Ευριπίδης έγραψε τραγωδία για την Υψιπύλη, οι αγγειογράφοι παρίσταναν συχνά τον Οφέλτη με κουλουριασμένο γύρω του το φίδι και έναν από τους ήρωες να αγωνίζεται εναντίον του. Επίσης, σώζεται ένα ανάγλυφο των ελληνιστικών χρόνων με την παράσταση του θανάτου του Οφέλτη.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Οικονομία

Γεωργία / Κτηνοτροφία / Αλιεία
Βιομηχανία / Βιοτεχνία / Οικοτεχνία

Εμπόριο / Ναυτιλία / Χρηματοοικονομική Υποστήριξη

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας