07 Αυγούστου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

19/05/2008

ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Δήμος ’ργους

Ομοίωμα οπλισμένης θεότητας, κυρίως της Αθηνάς Παλλάδος, το οποίο, όπως πίστευαν, προστάτευε την πόλη, στην οποία ήταν ιδρυμένο. Περίφημο ήταν το Παλλάδιον της Τροίας, που άρπαξαν από την πόλη ο Οδυσσέας και ο Διομήδης.
Ο Διομήδης με τον Οδυσσέα μπήκαν στην ακρόπολη της Τροίας και αφού σκότωσαν πολλούς φύλακες άρπαξε ο Διομήδης πρώτος, ενώ ο Οδυσσέας ακολουθούσε πίσω του, το Παλλάδιον, το οποίο είχε δοθεί από τον Δία στον Δάρδανο. Όμως ο Διομήδης εξαπάτησε τον Οδυσσέα λέγοντάς του ότι άρπαξε το αντίγραφό του ενώ είχε πάρει το πρωτότυπο. Καθώς κατέβαιναν από την ακρόπολη ο Οδυσσέας κατάλαβε ότι ήταν το πρωτότυπο και τράβηξε το ξίφος του για να απειλήσει το Διομήδη και να το πάει αυτός στους Αχαιούς. Όμως ο Διομήδης τραβώντας το ξίφος του επίσης τον ανάγκασε να προπορεύεται, ώσπου έφτασαν στο στρατόπεδο. Από αυτό προέκυψε και η παροιμιώδης φράση «Διομήδειος ανάγκη». Σύμφωνα με το χρησμό οι Έλληνες έπρεπε να πάρουν από την πόλη το Παλλάδιον για να μπορέσουν να τη νικήσουν.
Το Παλλάδιον αυτό είχε τη μορφή ξόανου και φυλασσόταν με μεγάλες προφυλάξεις στο άδυτο του ναού. Η παρουσία του εξασφάλιζε την προστασία της πόλεως και την έκανε απόρθητη. Στην τέχνη απεικονιζόταν - κυρίως σε αγγεία από τα τέλη του 6ου π. Χ. αιώνα - σαν άγαλμα της θεάς Αθηνάς, οπλισμένης με δόρυ και ασπίδα και έτοιμης να πλήξει τον εχθρό.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Ιστορία Αρχαία μνημεία

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας