01 Ιουνίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

19/05/2008

Οι καστανάδες του Άργους.

Δήμος Άργους


Ο Καστανάς

Μετά από τους λούστρους "στιλβωτήδες" στο παλιό Άργος, είχαμε κι άλλους παραδοσιακούς τύπους όπως οι καστανάδες. Εποχιακοί αυτοί βέβαια, που σαν έμπαινε το Φθινόπωρο κάνανε την εμφάνιση τους στις διάφορες γωνιές των δρόμων γύρω από την πλατεία Άργους. Και το στέκι τους δεν άλλαζε. Ήταν κατοχυρωμένη η γωνιά σιωπηρώς στο όνομα καθενός.
Έτσι ο ΝΙΚΟΛΑΣ ο ΚΟΥΣΚΟΥΝΑΣ ήταν στην κάτω γωνιά της πλατείας. Ο ΦΙΛΙΠΠΑΣ ο ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στη γούβα, έξω από του Βυζάντιου το ζαχαροπλαστείο. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ο ΚΑΣΚΑΝΙΩΤΗΣ στη γωνία του Περρούκα και τελευταίος ο ΜΟΥΡΑΤΗΣ στη γωνία έξω από του Διβρή. Είχαμε ακόμα έναν. Το ΘΑΝΑΣΗ. Νομίζω ήταν Πόντιος αλλά αυτός πούλαγε κάστανα βρασμένα και μόνο ημέρα. Από το πρωί μέχρις το μεσημέρι φορτωμένος στην πλάτη το καλάθι με τ΄ αχνιστά βρασμένα κάστανα έφερνε βόλτα όλο το Άργος διαλαλώντας τα βρασμένα κάστανα.
Όμως την παράσταση και τη γραφικότητα την είχαν κλέψει οι άλλοι, που σαν βράδιαζε έστηναν το μαγκάλι τους το μπακιρένιο και καλογυαλισμένο, άναβαν τα κάρβουνα και άρχιζε το ψήσιμο. Το μαγκάλι είχε θήκες που έβαζαν τα κάρβουνα εδώ τα ψημένα, εκεί τα χαραγμένα προς ψήσιμο και παρέκει τα ωμά. Το κινητό αυτό μαγαζάκι-ψησταριά γινότανε ακόμα πιο γραφικό σα νύχτωνε κι ανάβανε τη λάμπα με την ασετιλίνη. Απαραίτητα αξεσουάρ του επαγγέλματος. Και άρχιζαν το έργο τους διαλαλώντας με διαφορετικό τρόπο ο καθένας τους.
Πάντως που τους κοίταζες μόνο μέσα στην παγερή νύχτα να τους φωτίζει το φως της ασετιλίνης κι αυτοί καρφωμένοι στις καρέκλες τους να τους δέρνει, τ΄ αγιάζι, αναρωτιόσουν "πώς αντέχουν Θεούλη μου;" Κι όμως, μ΄ αυτό το εποχιακό επάγγελμα και κάτι άλλες δουλειές του ποδαριού ανάθρεψαν παιδιά και στέριωσαν καλές οικογένειες. Πάντα τίμιοι και ζούσαν με το κεφάλι ψηλά. Άξιοι οικογενειάρχες, "κάστανο μαρόνι να τρώει η γριά και να καμαρώνει" ο ένας, "κάστανο απ΄ το Καστρί κι από τον Πάρνωνα" ο άλλος και "κάστανο μυρουδάτο" ο παρ΄ άλλος.
Έγραψαν την ιστορία τους και, άφησαν την εποχή τους σαν φιγούρες στο παλιό Άργος και, πολλοί από μας τους θυμόμαστε και σήμερα.
Σήμερα οι γραφικοί καστανάδες του Άργους δεν υπάρχουν. Αισθητή η απουσία τους μου έγινε φέτος το χειμώνα που δεν έσκασε μύτη κανένας τα παγωμένα βράδια του χειμώνα. Έφυγαν, χάθηκαν ανεπιστρεπτί κι ερημώνουν οι Ελληνικές πόλεις από γραφικότητες ανθρώπινες.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας