18 Ιανουαρίου 2021 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

21/05/2008

Οι Βαρελάδες του Άργους.

Δήμος Άργους


Γιακουμής Αλεφραγκής
Φώτης ο Κουφός

Είναι πολλά επαγγέλματα που έχουν σβήσει όπως οι σαμαρτζήδες (σαγματοποιοί), οι αλμπάνηδες (καλλιγωτάδες), οι σουστιέρηδες, οι αγωγιάτες και άλλα. Είναι και πολλά που φθίνουν και τείνουν να εξαφανισθούν και άλλα που εκβιομηχανοποιήθηκαν όπως οι βαρελάδες.
Έτσι οι βαρελάδες σήμερα σπανίζουν. Στο Άργος, δεν υπάρχει κανένας από τους τόσους που άλλοτε όχι μόνο εποχιακά ότι μουστιά, αλλά όλο το χρόνο δουλεύανε φτιάχνοντας βαρέλια. Το Άργος τότε, είχε 500 ταβέρνες και κρασοπουλειά περίπου και κάθε τρία σπίτια, το ένα είχε το βαρέλι με το κρασί του. Χιλιάδες τόνοι μούστος από τον Αι-Γιώργη (Νεμέα), το Ηράκλειο, τα Μεσόγεια και την εκλεκτή Αργείτικη αρμύρα. Ακόμα και από την Αίγινα έφερναν μούστο. Γι΄ αυτό και οι βαρελάδες ήκμαζαν στο Άργος. Και ήταν όλοι τους άριστοι μαστόροι. Ο ΦΩΤΗΣ ο ΚΟΥΦΟΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ο ΧΑΤΖΗΣ, ένας Κιώτης, ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΑΛΕΞΗΣ και κάνα δυο άλλοι, με πρώτο και καλύτερο το μάστρο-ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΑΛΕΦΡΑΓΚΗ με τις πελώριες μουστάκες του και τα δυο του παιδιά που ζουν ακόμα, τον Φώτη που αργότερα έκανε κι αυτός δικό του μαγαζί και τον Γιώργη. Αυτοί ήξεραν με μαθηματική ακρίβεια πόσες μπότσες κρασί θα πάρει το βαρέλι που κατασκεύαζαν και ποτέ δεν έπεφταν έξω ούτε δράμι.
Και γνώστες του ξύλου και των μυστικών του. Ποιο αντέχει, ποιο δουλεύεται και πιο όχι. Με πόσα νερά είναι και κατά που πάνε τα νερά του. Ποιο μυρίζει ωραία και ποιο είναι ακατάλληλο. Πάντα ειλικρινείς με τον πελάτη και πάντα ντρίτοι στις συναλλαγές τους.
Πολλές φορές φτιάχνανε βαρέλια για 1.500 μπότσες μούστο. Ήταν τα περίφημα βαγένια. Έτσι τα λέγανε, που μπροστά είχαν μια μικρή πόρτα για να πλένεται το βαρέλι. Όμως στην Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα, κάτω στο κελάρι της Μονής, υπάρχουν δυο βαγένια, που οι καλόγεροι τους έχουν δώσει και ονόματα, τεραστίων διαστάσεων, μέχρις 2.500 μπότσες και που μπροστά έχουν μία πόρτα τόση ώστε σκυφτός να περνάει άνθρωπος. Ποιος είναι ο μάστορας και ποια είναι η χρονολογία κατασκευής τους δεν μπόρεσα να μάθω. Πάντως αξίζουν να τα θαυμάσεις.
Πώς να ξεχαστούν από τη στήλη μου οι φιγούρες των μαστόρων τεχνιτών βαρελάδων με το γκουμπάσο, το μολύβι το FABER, να το σαλιώνουν στο στόμα και να χαράζει στα ξύλα την πώς και πού την κάθε πριονιά. Φορώντας από το λαιμό μέχρις στα πόδια την μακριά ποδιά, κατόπιν με τη ματσόλα και το σκαρπέλο να σμιλεύουν τα ξύλα. Αμ ξεχνιέται και η μουστάκα του γέρο-Γιακουμή και τα γυαλιά στη μύτη τα δεμένα με σπάγκο στ΄ αυτιά. Άρα, για θύμησες καλές μνημονεύονται. Αυτή ήτανε η βαρελοποιεία. Μια χειρονακτική τέχνη που εκφυλίστηκε και εκβιομηχανοποιήθηκε.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας