05 Ιουνίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

21/05/2008

Οι αμαξάδες "ηνίοχοι" του Άργους.

Δήμος Άργους


Χρήστος Ντάνος
Αμαξάς
Αμαξάς

"Ο δια των ΗΝΙΩΝ διευθύνων, ο αμαξηλάτης και, κατ΄ επέκτασιν ο σουστιέρης, ο καραγωγεύς. Στην Αρχαία Αθήνα, ηνίοχοι εκαλούντο τάξεις πολιτών διατηρούντων άμαξες δια λογαριασμό του Κράτους.
Αλλά και ΙΛΑΣ ΗΝΙΟΧΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΡΕΠΑΝΟΦΟΡΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ.
Στο Άργος μέχρις προ ολίγων δεκαετιών είχαμε πολλούς ηνιόχους, σουστιέρηδες, αραμπατζήδες, καραγωγείς και αμαξάδες. Την εξέχουσα θέση όμως των ηνιόχων την κατείχαν οι αμαξάδες, οι οποίοι έναντι κομίστρου μετέφερον το επιβατικό κοινό. Με τα σημερινά δεδομένα θα λέγαμε κάνανε κούρσες. Αλλά και τη μόνιμη πιάτσα τους είχαν. Και ήταν η βορινή πλευρά της πλατείας που στην ανατολική της άκρη είχε ένα μεγάλο πλάτανο και μια βρύση που πότιζαν τα άλογα με τη βοήθεια της τέσας που μονίμως κρεμότανε κάτω από την άμαξα....
Οι αμαξάδες τότε ήταν ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ, ο ΜΠΑΝΑΝΟΣ, ο ΡΕΣΚΟΣ με το παϊτόνι του, ο ΒΑΣΤΑΓΑΛΙΑΣ, ο ΚΟΜΑΤΑΣ, ο ΝΙΝΟΣ με το βιζαβί του και πρώτος και καλύτερος ο ΧΡΗΣΤΟΣ ο ΝΤΑΝΟΣ, που με την κουστουμιά της εποχής, το μπορσελίνο καπέλο του, το ρολόι με την καδένα στο γιλέκο του και το δίμετρο μπόι του, έκανε πιο φανταχτερή την αμαξά του, την πάντα φρεσκοπλυμένη και καθαρή. Στο μπροστινό μέρος της καρότσας το κάθισμα του αμαξά (ηνιόχου). Και δίπλα του η θήκη για το καμτσίκι "λουμπούτι" στολισμένο με κορδέλες που με χαρά το χτυπούσαν για να κάνει στράκες.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Πολιτισμός Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας