25 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

23/05/2008

Γεωγραφία της Αρχαίας Αρκαδίας

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Το Λύκαιον Όρος
Ο Πάρνωνας

Γεωγραφικά η αρχαία Αρκαδία ήταν διαφορετική σε σχέση με σήμερα καθώς δεν περιελάμβανε την Κυνουρία και συνεπώς δεν βρεχόταν από θάλασσα, ήταν δηλαδή χώρα καθαρά ηπειρωτική. Όμως, παρά την απουσία της Κυνουρίας (σήμερα ειναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία της), η αρχαία Αρκαδία ήταν μεγαλύτερη σε έκταση από τη σημερινή αφού περιελάμβανε στα βορειοδυτικά περιοχές που σήμερα ανήκουν στους νομούς Κορινθίας, Αχαϊας και Ηλείας. Συγκεκριμένα, στα βόρεια, περιελάμβανε ολόκληρη την επαρχία Καλαβρύτων που τότε διοικητικά ανήκε στην ραχοκοκαλιά της Αζανίας (από τον ΄γιό του Αρκά, ’ζανα), με έδρα την Λυκουρία. Στα βορειοανατολικά περιελάμβανε τις περιοχές της νοτιοδυτικής Κορινθίας Φενεό και Στυμφαλία και στα ανατολικά ένα μικρό κομμάτι της δυτικής Αργολίδας. Τέλος, στα δυτικά περιελάμβανε και πολλά μέρη της Ηλείας στην επαρχία της Ολυμπίας και συγκεκριμένα τις περιφέρειες Φιγαλείας και Αλίφειρας.

Αφού ξεθαρίσαμε την έκταση της αρχαίας Αρκαδίας ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία εικονική περιήγηση των συνόρων της. Αφετηρία μας το ιερό βουνό των Αρκάδων το όρος Λύκαιο, απ όπου κοιτάζοντας ανατολικά πρός την κοιλάδα της Μεγαλόπολης βαδίζουμε δεξιόστροφα. Πρώτος μας σταθμός τα Νόμια όρη (Γορτυνία) που μαζί με το Λύκαιο αποτελούν τα φυσικά σύνορα με την Μεσσηνία. Συνεχίζουμε κυκλικά, με κατέυθηνση την Λακωνική χερσόνησο ώσπου συναντάμε το όρος Βόρειο και τις παρυφές του Ταυγέτου και του Πάρνωνα (Φαλαισία-Ασέα), όπου οι "Έρμαιες στήλες" χαράσουν τα σύνορα με την Λακεδαιμονία. Συνεχίζουμε πάντα με εσωτερική δεξιόστροφη κλίση και περπατώντας στα χνάρια των αρχαίων πάνω στην "Οδό Τροχού" (Τεγέα) διαβαίνουμε το όρος Παρθένιο, και μέσα από το πέρασμα της "Πορτίτσας" σκαρφαλώνουμε στο Αρτεμήσιο (Μαντινεία), τον αγαπημένο τόπο διαμονής της θεάς ’ρτεμης. Από εκεί συνεχίζουμε βορειοανατολικά πρός το όρος Τραχύ (Λεβίδι) και ανηφορίζουμε στον Ολίγυρτο. Τα τέσσερα αυτά βουνά διαγράφουν τα όρια με την Αργολίδα.
Συνεχίζοντας την πορεία που έχουμε χαράξει, φτάνουμε στην πανέμορφη Κυλλήνη (Ζήρεια), όπου θα κάνουμε μία στάση για να αποδόσουμε τιμές στον νεογέννητο Ερμή, καρπό του έρωτα της νύμφης Μαίας με τον Δία, και τα Αροάνια όρη (Χελμός) τα οποία αποτελούσαν τα όρια με την Κορινθία και την νοτιοανατολική Αχαΐα. Συνεχίζουμε βορειοδυτικά όπου απαντούμε τα όρη Ερύμανθο, Λαμπεία και Φολόη τα οποία μαζί με τον Αλφειό διαγράφουν τα σύνορα με την Ηλεία. Διασχίζοντας τον Αλφειό (Ηραία) ανεβαίνουμε το κωτύλιο όρος και φτάνουμε εκεί απ όπου ξεκινήσαμε, στο Λύκαιο.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας