23 Ιανουαρίου 2021 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

19/06/2008

Νάυπλιο

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, αποτέλεσε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση (1828-1834) και έδρα του πρώτου βασιλιά της χώρας, Όθωνα. Το Ναύπλιο διαθέτει ένα πλήθος αξιοθέατα, αν και μοναδικό αξιοθέατο είναι η ίδια η πόλη με τα υπέροχα αρχοντικά, τις γειτονιές και το γραφικό λιμάνι. Στο λιμάνι, πάνω στο μικρό νησάκι των Αγ. Θεοδώρων δεσπόζει το Μπούρτζι, το ενετικό φρούριο του 15ου αι. Το Μπούρτζι στην πλούσια ιστορία του έχει αλλάξει πολλές χρήσεις, σήμερα όμως διοργανώνονται εκεί κάθε καλοκαίρι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό σημείο της πόλης είναι το κάστρο του Παλαμηδιού και αυτό ενετικό έργο των αρχών του 18ου αι. Αποτελείται από 8 προμαχώνες που συνδέονται με τείχη. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα. Αρχικά η πρόσβαση στο κάστρο γίνονταν από μία θολωτή κλειστή οδό. Αργότερα κατασκευάστηκε η σκάλα, που η παράδοση αναφέρει ότι αποτελείται από 999 σκαλοπάτια, στην πραγματικότητα όμως είναι μόλις 857. Το Παλαμήδι πέρασε από τον έλεγχο τον Ενετών, στους Οθωμανούς και το 1822 το κατέλαβε ο Στάικος Σταϊκόπουλος, ανδριάντας του οποίου βρίσκεται στην πόλη. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται και περιφερικά με αυτοκίνητο και το καλοκαίρι οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ Ναυπλίου. Το Παλαμήδι έχει χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή, στην οποία φυλακίστηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στον βράχο που είναι χτισμένη η Ακροναυπλία, έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από τους προϊστορικούς χρόνους καθώς και ίχνη οχύρωσης από την ελληνιστική εποχή. Το κατοπινό φρούριο είναι Φράγκικης κατασκευής και αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από τους Βυζαντινούς, αλλά και από τους Οθωμανούς. Την εποχή που το Ναύπλιο ήταν πρωτεύουσα της Ελλάδας, λειτούργησε εκεί και νοσοκομείο. Η Ακροναυπλία αποτέλεσε μέχρι πρόσφατα τόπο φυλακής. Σήμερα οι φυλακές έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους βρίσκεται ξενοδοχειακή μονάδα. Η πέτρινη σκάλα που ένωνε την Ακροναυπλία με την πόλη, ενετικό έργο του 18ου αι., διατηρείται και σήμερα.

Ιδιαίτερα γραφική είναι η παλιά πόλη του Ναυπλίου. Εκεί σώζονται αρχοντικά και σπίτια με πλούσια ιστορία, όπως το σπίτι του Νικηταρά και του πρώτου αντιβασιλέα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρκετά ιστορικά κτίρια αποτελούν σήμερα αξιόλογα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το τριώροφο κτίριο του μουσείου είναι Ενετικό έργο του πρώτου μισού του 18ου αι. Βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και στρατιωτικές αποθήκες, στην κατοχή εκεί λειτούργησαν φυλακές. Σήμερα φιλοξενεί σημαντική συλλογή αρχαίων ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, που καλύπτουν μία μεγάλη χρονική περίοδο, από τους προϊστορικούς χρόνους και τους Μυκηναϊκούς χρόνους. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας (τηλ. 27520 27502).

Στην πρώτη σχολή Ευελπίδων που έχτισε ο Καποδίστριας το 1828, λειτουργεί σήμερα το Πολεμικό Μουσείο με πλούσια συλλογή. Είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Το Λαογραφικό Μουσείο (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου») της πόλης θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση. Οι συλλογές τους είναι εξαιρετικά πλούσιες και μοναδικές, με σπάνια εκθέματα. Περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, είδη παραδοσιακής τέχνης, παλαιούς χάρτες, κα. Το μουσείο έχει ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό έργο, με εκδόσεις επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα επιμελείται και την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής και είναι παραγωγός μουσικών δίσκων. Το Μουσείο επίσης διαθέτει εξαιρετική βιβλιοθήκη (Τηλ. 27520 28947 , 27520 2837). Τέλος στις παλιές σιδηροδρομικές αποθήκες λειτουργεί το Παιδικό Μουσείο με συλλογές παραδοσιακών παιχνιδιών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν από παιδιά. Το μουσείο είναι μέρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Στην ιστορική πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το Τριανόν. Το κτίριο έχει και αυτό αλλάξει πολλές χρήσεις και έχει αποτελέσει καθολικό ναό, οθωμανικό τζαμί, σχολείο την εποχή του Καποδίστρια, αλλά και κινηματογράφο και θέατρο αργότερα, ιδιότητα που διατηρεί έως σήμερα. Τζαμί ήταν αρχικά και το Βουλευτικό, που ήταν η πρώτη ελληνική βουλή. Το κτίριο του Δημαρχείου (19ος αι.) ήταν το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας.

Η πόλη διαθέτει κάποιες υπέροχες εκκλησίες, όπως το ναό του Αγ. Γεωργίου, που οικοδομήθηκε από τους Ενετούς. Εκεί διατηρείται ο θρόνος του Όθωνα. Στο προαύλιο του ναού οργανώνονται κάθε καλοκαίρι μουσικές εκδηλώσεις. Πολύ γνωστή είναι η εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην πλατεία του ναού σώζονται τούρκικες κρήνες. Αξιόλογη είναι επίσης και η Καθολική εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Στην περιοχή «Βαυαρικά Μνήματα» ο επισκέπτης διακρίνει το σκαλισμένο στο βράχο λιοντάρι της Βαυαρίας, έργο του 1836. Ο πατέρας του βασιλιά Όθωνα, Λουδοβίκος έδωσε την εντολή να γίνει αυτό το μνημείο στη μνήμη των Βαυαρών που λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους από τύφο.

Γύρω από το Ναύπλιο βρίσκονται υπέροχες παραλίες. Η πιο γνωστή είναι η παραλία της Αρβανιτίας, που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από την πόλη. Η παραλία βρίσκεται κάτω από το κάστρο του Παλαμηδιού. Όταν το 1770 οι Αλβανοί υπήκοοι του σουλτάνου δεν τον υπάκουσαν, οι Οθωμανοί έριξαν από το Παλαμήδι χιλιάδες Αλβανούς που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας στην παραλία αυτή. Έτσι η παραλία πήρε το όνομα που έχει σήμερα. Άλλη γνωστή παραλία της περιοχής είναι η παραλία της Καραθώνας, που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Ναυπλίου
Τουριστικός Οδηγός Ναυπλίου


Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Αργολίδος>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Πολιτικός Χάρτης

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας