27 Φεβρουαρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

12/09/2008

ΒΥΘΟΣ

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας


Κορινθιακός Βυθός
Κορινθιακός Βυθός
Κορινθιακός Βυθός
Κορινθιακός Βυθός

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Αν φημίζεται για κάτι σήμερα η ΚΟΡΙΝΘΙΑ αυτό είναι σίγουρα τα υπέροχα καλοκαιρινά θέρετρα που μπορεί κανείς να βρει στα παράλιά της. Πανέμορφες λουτροπόλεις όπως το Ξυλόκαστρο, το Λουτράκι προσελκύουν παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι το ενδιαφέρον χιλιάδων παραθεριστών, οι οποίοι αναζητούν λίγες στιγμές ξεκούρασης, εκτόνωσης και διασκέδασης. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αξιοσημείωτο τουριστικό ενδιαφέρον δείχνουν επίσης και τα νότια παράλια της Κορινθίας (Νεράντζα, Βραχάτι, Περιγιάλι, Κιάτο, κ.ά.). Είναι ωστόσο αμφίβολο αν όλοι αυτοί που απολαμβάνουν τις ακτές της περιοχής, νιώθουν πραγματικά την ιστορία που κουβαλούν αυτά τα μέρη, αν αισθάνονται δέος μπροστά στο μυστήριο που κρύβουν τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου. Ένα μυστήριο που έχει δώσει τροφή στους θρύλους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή των Ελλήνων.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου, φτάνουμε πολύ παλιά, στην εποχή της πρώιμης αρχαιότητας, όταν δηλαδή ο Κορινθιακός κόλπος αρχίζει να αποκτά τη σημασία που διατηρεί μέχρι και τις μέρες μας. Με την άνθιση του εμπορίου και τις σημαντικές προόδους στη ναυσιπλοΐα. Οι διάφοροι λαοί που κατοικούν στα παράλια της Μεσογείου ξεφεύγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής τους και πραγματοποιούν μεγάλα θαλάσσια ταξίδια, σε αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα τους αλλά και πλούσιων τόπων αποικισμού. Στην αρχή, τα πλοία που ταξίδευαν από την ανατολική Μεσόγειο προς τη Δύση αναγκάζονταν να κάνουν τον περίπλου της Πελοποννήσου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο για τα δεδομένα της εποχής. Έτσι, στην προσπάθειά τους να βρουν ένα συντομότερο δρόμο, αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον Κορινθιακό κόλπο ο οποίος είναι κλειστός στα ανατολικά από έναν ισθμό. Η κατασκευή διόλκου επιτρέπει στα πλοία να περάσουν στον Κορινθιακό κόλπο. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Κορινθιακό κόλπο σημαντικότατη αρτηρία και συμβάλλει στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Κόρινθος. Η διώρυγα δια της οποίας αποκόπηκε ο ισθμός ένωσε τον Κορινθιακό με το Σαρωνικό κόλπο. Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν τη διάνοιξη του ισθμού, όπως ο Περίανδρος (6ος αι. π.Χ.), ο Καίσαρ (44 π.Χ.), ο Νέρωνας (67 μ.Χ.), κ.ά. Όμως η έλλειψη τεχνικών μέσων έκανε τη διάνοιξη ακόμη αδύνατη. Πρέπει να περάσουν αρκετοί αιώνες, ως το 1893, όταν το μεγάλο αυτό έργο πραγματοποιείται επί Χαριλάου Τρικούπη. Με τη διάνοιξη της διώρυγας η Πελοπόννησος μετατράπηκε σε νησί κι άνοιξε πλέον ελεύθερα το πέρασμα προς τον Κορινθιακό κόλπο.
ΒΥΘΟΣ
Ο Κορινθιακός κόλπος ανήκει στις κλειστές θάλασσες, έχει δύο ανοίγματα όπου μπορεί να ανακυκλώνει τα νερά του όπου αυτό γίνεται ακολουθώντας τη διαδικασία της κίνησης της σελήνης όπως στον Εύριπο (Χαλκίδα). Καθότι βρισκόμαστε στην εύκρατη περιοχή θα έπρεπε η θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται από 7οC έως 24οC το καλοκαίρι στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου συνεπάγεται ανάπτυξη ευρίθερμων ζώων. Από το μήνα Δεκέμβριο έως και το Μάιο έχουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ενώ από τους μήνες Ιούνιο έως τον Νοέμβριο έχουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου παρατηρείται μια αύξηση γύρω στους 4-5οC. Ένας άλλος λόγος που συνέβαλε στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού είναι η μη εισροή νερού σε μεγάλες ποσότητες από ποτάμια και βροχοπτώσεις, λόγω της ξηρασίας των τελευταίων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στον Κορινθιακό κόλπο πανίδα που συνήθως συναντούμε σε τροπικές περιοχές (όπως γουρουνόψαρα). Η πανίδα αυτή μεταφέρεται στον κόλπο μέσω των υφάλων των πλοίων και των ρευμάτων του Ισθμού και καταφέρνει να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας παρατηρούμε αφθονία χλωρίδας και πανίδας
Υπόγειες πηγές : Λόγω της σεισμικότητας που παρουσιάζει η περιοχή παρατηρούμε υπόγειες πηγές, όπως αυτή ανοιχτά στο Μελίσσι. Από τη μελέτη που έκανα η πηγή βρίσκεται σε βάθος 42 μέτρων και αναβλύζει θερμό γλυκό νερό. Υπάρχουν επίσης και άλλα συμπλέγματα από πηγές τα οποία είναι αναξιοποίητα. Στα βόρεια του κόλπου παρατηρούμε καταβόθρες οι οποίες απορροφούν τα νερά. Είναι και αυτός ένας τρόπος ανακύκλωσης του νερού.
Ποτάμια :’λλη πηγή εισροής νερού στον κόλπο είναι τα ποτάμια, και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά που βρίσκονται στις αραιοκατοικημένες περιοχές, όσο σε αυτά που διαρρέουν τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Ρύπανση: Λίγα μέτρα πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αρχίζει ο πραγματικός παράδεισος του Κορινθιακού, όπου η χλωρίδα με την ιδιαίτερη ομορφιά της έρχεται να συμπληρώσει μια τροφική αλυσίδα με τους ποικιλόμορφους κρίκους πανίδας σ’ ένα ταξίδεμα ζωής γεμάτης μεγαλείο που πολύ λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν και απολαμβάνουν.
ΥΦΗ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ
Από την πλευρά της Στερεάς Ελλάδας ο βυθός είναι βραχώδης με αποτέλεσμα να έχουμε καλή ορατότητα και παράλληλα ανάπτυξη χλωρίδας και συνεπώς ανάπτυξη πανίδας. Από την πλευρά της Πελοποννήσου η υφή του βυθού είναι αμμώδης και κατά το πλείστον λασπώδης. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί η χλωρίδα στο βαθμό που θα μπορούσε να διατηρήσει μια μόνιμη πανίδα. Έτσι στην περιοχή αυτή έχουμε πληθυσμούς μετακινούμενους ή εποχιακούς. Στη μέση περίπου του Κορινθιακού υπάρχουν δύο μεγάλα επιφανειακά ρεύματα που μεταφέρουν διάφορα είδη ψαριών όπως ξιφίες, τόνους, παλαμίδες, δελφίνια και άλλα. Η ταχύτητα των ρευμάτων στον Ισθμό της Κορίνθου φθάνει τους 2,5 κόμβους, με αποκορύφωμα τους 3 κόμβους σε περίπτωση που πνέουν άνεμοι ίδιας διευθύνσεως. Η παλιρροιακή μορφή των ρευμάτων οφείλεται στη διαφορά στάθμης μεταξύ του Κορινθιακού και Σαρωνικού κόλπου. Έχει παρατηρηθεί, τα τελευταία 8 έτη, ότι ο Κορινθιακός κόλπος φιλοξενεί 4 κοπάδια δελφινιών, των οποίων το παιχνίδισμα μπορεί ο καθένας να απολαύσει, αφού αφιερώσει κάποιο χρόνο προκειμένου να προσαρμοσθεί.

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Κορινθίας>Περιβάλλον Έδαφος / Υπέδαφος

Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας