18 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

12/01/2009

Κόρινθος

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας


Ναός Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο
Το δικαστικό μέγαρο στην Κόρινθο
Παραλία Καλάμια στην Κόρινθο
Αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα

“Ου παντός πλειν ες Κόρινθον”. Και πράγματι, δεν ήταν εύκολο για τον καθένα να αγκυροβολήσει σε αυτή την αρχοντούπολη. Ο Ήλιος και ο Ποσειδώνας ήταν οι δύο θεοί που διεκδίκησαν αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου. Κατά τη μυθολογία οι γιοι του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, ο Λέχης και ο Κεγχρίας, έδωσαν τα ονόματά τους στα λιμάνια της πόλης. Σημαντικότερο στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους ήταν το λιμάνι του Λεχαίου.
Σήμερα, το λιμάνι εντοπίζεται 1 χλμ. δυτικά της νέας Κορίνθου, δίπλα στην παλιά εθνική οδό, σε μια περιοχή γνωστή ως “Βουναλάκια”. Δυτικά του λιμανιού, ανασκαφές έφεραν στο φως τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ελλάδας, τη Βασιλική Λεχαίου, που ανεγέρθηκε τον 5ο αιώνα και σήμερα, σώζεται μεγάλο μέρος του μαρμάρινου δαπέδου της, θεμέλια τοίχων και πολλά μαρμάρινα κιονόκρανα με ανάγλυφες διακοσμήσεις.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε πίσω σε μια ακόμα παλιότερη εποχή, στρίψτε αριστερά προς την Κόρινθο και, μετά από 1,7 χλμ. περίπου, θα δείτε δεξιά πλάι στο δρόμο, πάνω σ’ ένα χαμηλό λόφο, τα απομεινάρια του σημαντικότερου μυκηναϊκού οικισμού της Κορινθίας, γνωστού με το όνομα Κοράκου.
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από τη σημερινή πόλη της Κορίνθου βρίσκεται το χωριό της Αρχαίας Κορίνθου, χτισμένο στην άκρη των ερειπίων της Αρχαίας Κορίνθου. Η Αγορά, το κέντρο της πόλης, ορθογώνιου σχήματος, μήκους 200 μ. και πλάτους 100 μ. στη δυτική πλευρά και 70 μ. στην ανατολική. Ο κεντρικός ελεύθερος χώρος, από τους μεγαλύτερους των ρωμαϊκών χρόνων, περιβάλλεται από δημόσια κτίρια και στοές με καταστήματα στις τρεις πλευρές, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η Νότια Στοά, χτισμένη τον 4ο π.Χ. αιώνα για να στεγάσει το Συνέδριο της Κορίνθου. Ανάμεσα στα κεντρικά καταστήματα δεσπόζει το θεαματικό κτίριο των δημοσίων αγορεύσεων, το Βήμα. Από εδώ ο Απόστολος Παύλος ευαγγελιζόταν το νέο “Θεό της Αγάπης”. Μοναδικής ομορφιάς ο περίφημος και επιβλητικός, ακόμη και σήμερα, αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, με τους μονολιθικούς κίονες, χτισμένος γύρω στο 540 π.Χ. Αφήνοντας την Αγορά και κατεβαίνοντας τα μνημειακά σκαλοπάτια των Προπυλαίων, σταθείτε για λίγο στην Κρήνη Πειρήνη. Ο ιερός περίβολος και ο μικρός ναός που διακρίνεται δυτικά από το ναό του Απόλλωνα, ήταν ο χώρος όπου λάτρευαν οι Κορίνθιοι την Αθηνά Χαλινίτιδα, τη θεά που βοήθησε τον Βελλεροφόντη να δαμάσει το φτερωτό άλογο Πήγασο. Εκεί κοντά και το Θέατρο. Χωρητικότητας 15.000 θεατών, με χτιστή μαρμάρινη σκηνή και κίονες στην πρόσοψή της, του οποίου η αρχική κατασκευή ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα. Ανηφορίζοντας τα σκαλοπάτια προσπεράστε και το Ωδείο, λαξευμένο τον 1ο μ.Χ. αιώνα στο βράχο, χωρητικότητα 3.000 περίπου θεατών. Σε απόσταση 500 περίπου μέτρων Βόρεια από την Αγορά, σώζεται το ιερό του Ασκληπιού, το οποίο γειτονεύει άμεσα στα δυτικά με την πηγή Λέρνα, ενώ νοτιότερα του Ασκληπιείου βρισκόταν το γυμνάσιο της Κορίνθου, χώρος σωματικής άσκησης. Μέσα στην Αρχαία Κόρινθο, στους πρόποδες του Ακροκόρινθου, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα επαρχιακά μουσεία της Ελλάδας. Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Μέσα από τα αναρίθμητα εκθέματά τους, ο επισκέπτης μπορεί να φανταστεί τη μακραίωνη ιστορία της λαμπρής αυτής πόλης και να παρακολουθήσει τη σταδιακή της εξέλιξη.
Στα νότια του οικισμού της Αρχαίας Κορίνθου δεσπόζει ο Ακροκόρινθος. Το κάστρο του Ακροκορίνθου λειτούργησε από την αρχαιότητα ως “οφθαλμός” όλης της Πελοποννήσου. Τα τείχη του ενισχύθηκαν σε διάφορες εποχές, ενώ μάχες και πολιορκίες φοβερές διαδραματίστηκαν κάτω από τις επάλξεις του, με ιστορικότερη αυτή κατά την οποία παραδόθηκε στους Έλληνες κατά την Ελληνική Επανάσταση. Περπατήστε μέχρι την ψηλότερη κορφή του λόφου, ακολουθώντας αρχαία βήματα, και αφήστε το βλέμμα σας να ξεμακρύνει και να αγκαλιάσει τον βαθυγάλανο κόλπο, τη μαγευτική εικόνα που ατενίζουν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια τώρα.
Η σημερινή πόλη της Κορίνθου χτίστηκε σ’ αυτή τη θέση το 1858, αν και το 1928 ξαναχτίστηκε λόγω ισχυρού σεισμού. Αν μπείτε στην Κόρινθο και επισκεφθείτε το κέντρο της, θα δείτε μια σωστά δομημένη πόλη, με φαρδιούς κεντρικούς δρόμους, πάρκα και πλατείες, που δίνουν μια αρχοντιά σ’ αυτή την πόλη των 30.000 κατοίκων. Στολίδι της ο μητροπολιτικός ναός του Αποστόλου Παύλου, που τιμάται πανηγυρικά κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου.
Ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν καφέ σε κάποιο από τα πολυάριθμα καφέ του πεζόδρομου Πυλαρινού. Στην παραθαλάσσια πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται ένα μικρό γραφικό ψαρολίμανο, με ψαρόβαρκες και λιγοστά τουριστικά σκάφη, ενώ δίπλα του ορθώνεται το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου. Διασώζει στους τρεις ορόφους του έναν σπάνιο θησαυρό που σκιαγραφεί την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα τα τελευταία τριακόσια χρόνια. Μετά το Μουσείο, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την παραλία Καλάμια, μια φαρδιά, άρτια φροντισμένη βοτσαλένια παραλία, με πολυάριθμα καφέ και ουζερί που σερβίρουν πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.
Το σημερινό χωριό της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα αρκετά τουριστικό μέρος, με δεκάδες εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Απολαύστε, λοιπόν, τον καφέ σας σ’ ένα από τα πολυάριθμα καφέ και επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια του μύθου και της ιστορίας αυτής της ξακουστής αρχοντούπολης.


προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Κορινθίας>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας