18 Σεπτεμβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

12/01/2009

Σικυώνα

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας


Παραλία στο Κιάτο
Παραλία στο Κιάτο
Ακρόπολη Αρχαίας Τιτάνης

Δυτικά της Κορίνθου και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, βρίσκεται η πόλη του Κιάτου, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Νομού. Το Κιάτο, έδρα του Δήμου Σικυωνίων, μαζί με τους οικισμούς του (Νεάπολη, Τραγανά και ’γιος Ιωάννης) είναι ο πυρήνας της μεγάλης εμπορικής κίνησης του Δήμου. Κατά τους αρχαίους χρόνους, κοντά στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, βρισκόταν το λιμάνι της Αρχαίας Σικυώνος, που συντηρήθηκε μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.
Σήμερα σώζονται δύο πευκόφυτοι πλέον λόφοι που είχαν γίνει από τη διάνοιξή του, γνωστοί ως Μαγούλα και Παναγίτσα. Στο λόφο της Παναγίτσας, που σήμερα είναι χτισμένος σταυροειδής λαμπρός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, βρίσκονται ερείπια παλαιάς Χριστιανικής Βασιλικής του 5ου αιώνα.
Πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, υπάρχει διατηρητέα η οικία “Θεοχάρη”, κτισμένη από τον περίφημο αρχιτέκτονα Τσίλλερ το 1853. Το Κιάτο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Πελοποννήσου.
Στο Δήμο Σικυωνίων ανήκει και η Τιτάνη ή Βοϊβοντά, όπου βρισκόταν χτισμένο στην αρχαιότητα φημισμένο Ασκληπιείο, άμεσα συνδεδεμένο με την αρχαία Σικυώνα. Ορατή στα βορειοδυτικά του χωριού η τειχισμένη ακρόπολη της αρχαίας Τιτάνης και εντός αυτής η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα.
Από το κέντρο του Κιάτου ακολουθούμε την οδό Σικυώνος και προσπερνώντας τον οικισμό Τραγάνα ανηφορίζουμε στο Μούλκι. Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μουλκίου βρίσκουμε το Βασιλικό (Αρχαία Σικυών) όπου δεσπόζει η κεντρική εκκλησία του, πετρόχτιστη βυζαντινή, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, χτισμένη τον 12ο αιώνα. Δυτικά του χωριού βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Σικυώνας. Το θέατρο και το ρωμαϊκό λουτρό είναι τα επιβλητικότερα. Παραπλεύρως του θεάτρου (ΒΔ) κατασκευάστηκε το στάδιο (το μήκος του στίβου είναι 207 περίπου μέτρα), ενώ το πλινθόχτιστο ρωμαϊκό λουτρό που διατηρείται πολύ καλά, λειτουργεί σήμερα ως ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο. Στην αγορά έχουν επίσης αποκαλυφθεί τα θεμέλια του Βουλευτηρίου της ελληνιστικής Σικυώνας, ένα ευρύχωρο τετράγωνο οικοδόμημα, με τέσσερις σειρές τεσσάρων κιόνων στο εσωτερικό, μιας Στοάς και ενός Ναού. ’ξιο προσοχής το Γυμνάσιο, το επονομαζόμενο του Κλεινία, πατέρα του Αράτου, χτίστηκε γύρω στο 280 π.Χ. και χωρίζεται από τη φύση του εδάφους σε δύο επίπεδα, με τρεις κλίμακες επικοινωνίας μεταξύ τους.


προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Κορινθίας>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας