28 Οκτωβρίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

12/01/2009

Στυμφαλία - Φενεός

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας


Λίμνη Στυμφαλίας

Για να φτάσει ο επισκέπτης στη Στυμφαλία μπορεί να ξεκινήσει από τη Νεμέα ή από το Κιάτο. Η Στυμφαλία μοιάζει με ομφάλιο λώρο που συνδέεται άρρηκτα με χώρους μυθολογικής φαντασίας και ιστορικής πραγματικότητας.
Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο ζωικός μαγνητισμός της λίμνης γίνεται μοναδική προσφορά στον άνθρωπο. Τους χειμωνιάτικους μήνες το τοπίο γίνεται μυστηριακά αινιγματικό. Είναι η μόνη ορεινή υδάτινη πολιτεία στην Πελοπόννησο με την αρχαία πόλη και ακρόπολη στο λόφο της. Τριγύρω της βουνά, νότια ο Ολίγυρτος και δυτικά η Κυλλήνη ο τόπος γέννησης του Ερμή.
“Σκαρφαλωμένος” ανάμεσα στις πλαγιές της Κυλλήνης, Δήμος Στυμφαλίας, με τα χωριά του Καστανιά (με τους οικισμούς Καρτέρι, Μικρό Μαχαλά και Καστανιά), Λαύκα, Δροσοπηγή, Στυμφαλία (με τους οικισμούς Στυμφαλία, Κιόνια και Μάτσιζα), Κυλλήνη, Καλλιάνους, Ψάρι, Ασπρόκαμπο, Κεφαλάρι και Καίσαρι, εκπέμπει αίγλη, αρχοντιά και ομορφιά και συναισθήματα ευφορίας στον περιηγητή.
Κάθε χωριό έχει μοναδικότητα και όλα μαζί ενώνονται σε μια πλούσια προσφορά της ιστορίας και της φύσης. Σε κάθε χωριό του Δήμου, μνημεία της ελληνικής ιστορίας, μοναστήρια και εκκλησίες συνθέτουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και προ(σ)καλούν τον γοητευμένο από τις μυρωδιές της φύσης επισκέπτη.
Πρώτο χωριό του Δήμου το Καίσαρι, στολίδι του υπέροχου κάμπου. Στο χωριό δεσπόζει η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ενώ σε λόφο κοντά στο χωριό διακρίνεται ένας μεσαιωνικός κυκλικός πύργος με το τουρκικό όνομα “Γουλάς”. Διασχίζοντας τον κάμπο, προς την πλευρά της Νεμέας, φανερώνεται στον επισκέπτη ένα απλό όμορφο χωριό, με το λόφο Γαβριά να ορθώνεται ασάλευτος και επιβλητικός πάνω από το χωριό. Ο λόφος θα ανταμείψει τον επισκέπτη με την υπέροχη θέα από τα δύο μεσαιωνικά φρούριά του. Επόμενος σταθμός το χωριό Ψάρι, ένας τόπος που προσφέρει στον επισκέπτη σπάνιες στιγμές γαλήνης και αρμονίας. Κατηφορίζοντας από το Ψάρι, συναντάται το χωριό των Καλλιάνων, έδρα του Δήμου Στυμφαλίας. Από τους Καλλιάνους, ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στο όρος Κυλλήνη, συναντάται το ομώνυμο ορεινό χωριό, με τους νερόμυλους και τη νεροτριβή του, εξαιρετικά δείγματα της παραδοσιακής ζωής των κατοίκων του. Βόρεια της λίμνης βρίσκεται το χωριό Στυμφαλία, από την παραλίμνια περιοχή της Στυμφαλίας ξεκινούν δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια, δεξιά και αριστερά της λίμνης. Κάθε χρόνο, στα μέσα του Σεπτέμβρη, διεξάγεται στο χωριό μεγάλη εμποροπανήγυρη, που συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλα τα μέρη της Κορινθίας.
Τα Κιόνια είναι ένας πέτρινος παραδοσιακός οικισμός της Στυμφαλίας, χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του όρους Κυλλήνη. Κοντά στα Κιόνια βρίσκονται τα ερείπια της “Αρχαίας Πόλης”,. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το “μονοπάτι του Παυσανία”, που ξεκινάει από τα Κιόνια, συνεχίζει στη Δροσοπηγή, περνάει βόρεια από το Καρτέρι και καταλήγει στην Καστανιά. Ο επισκέπτης βαδίζει “στα χνάρια του Παυσανία”, περνώντας από ένα υπέροχο τοπίο με πλούσια και ποικιλόμορφη βλάστηση.
Από το Καρτέρι αξίζει μία επίσκεψη στη Λαύκα, που εκτός από τη φυσική της ωραιότητα, στολίζεται με το ναό του Αγίου Αθανασίου στον οποίο δεσπόζει το τέμπλο, έργο του Λυκούργου. Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού διαθέτει εξαιρετικά δείγματα λαϊκής τέχνης, με παλαιά οικιακά σκεύη και σπάνια αγροτικά εργαλεία Για τους οδοιπόρους και τους περιπατητές, η Λαύκα αποτελεί την αφετηρία για διαδρομές στην επιβλητική οροσειρά Μαύρη Κορφή - Ολίγυρτο - Μαυροβούνι μέσα από ένα βατό δασικό δρόμο, κατάλληλο και για κάθε αυτοκίνητο!
Χειμώνα καλοκαίρι, άλλοτε χιονισμένες και άλλοτε βαθυπράσινες, οι δασώδεις πλαγιές του Ολίγυρτου και του Γεροντίου όρους φαντάζουν “μαγικές εικόνες” στα μάτια του επισκέπτη, στην Καστανιά. Γνωστή στο πανελλήνιο και όχι μόνο, η Καστανιά αποτελεί ένα θέρετρο για κάθε εποχή. Από το περίφημο “Ξενία” της έως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η φιλοξενία είναι αμέριστη και η διαμονή αξέχαστη


προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Αρχική

Πελοπόννησος Νομός Κορινθίας>Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή

Πολιτικός Χάρτης
Είδη Τουρισμού
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού
Παραδοσιακά Προϊόντα

Διοικητική Υπαγωγή
Μέσα Μεταφοράς
Τουριστική Υποδομή
Παροχή Υπηρεσιών

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Πελοπόννησος
Νομός Αργολίδος
Νομός Αρκαδίας
Νομός Κορινθίας
Νομός Λακωνίας

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας