11 Ιουλίου 2020 ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Αναζητήστε στην Πύλη Σύνθετη αναζήτηση

14/01/2009

Κόρινθος - Σύγχρονη Ιστορία

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας


Κόρινθος Αγορά 1907
Κόρινθος, Γενική άποψη, 1906
Κόρινθος
Κόρινθος 1907
Κόρινθος 1830
Κόρινθος, Συγκοινωνία Κορίνθου -Λουτρακίου εκ
Κόρινθος, Τμήμα κεντρικής πλατείας
Κόρινθος, Πλατεία Αμαλίας και οδός Ιωαν.
Κόρινθος, Γέφυρα Σολωμού
Κόρθνθος , Οδός Ιωάννου Νοταρά
Κόρινθος, ’ποψη λιμένος 1907
Κόρινθος, Οδός Δαμασκηνού
Κόρινθος, Πέραμα 1907
Κόρινθος, Μέγα Αναψυκτήριον ο Φλοίσβος
Κόρινθος, Κεντρ. λεωφόρος Φλοίσβος
Κόρινθος, χάρτης 1900
Κόρινθος, Χωρικοί Εξαμιλλίων
Κόρινθος

Το 1858 η μικρή πόλη της παλαιάς Κορίνθου καταστράφηκε από τους σεισμούς. Το θλιβερό γεγονός αποτέλεσε κίνητρο για τους Κορίνθιους να μεταφέρουν την πόλη σε νέα θέση, για το οποίο συγκατάθεσε και η Κυβέρνηση. Μετά από προσεκτική μελέτη, επελέγη η θέση ανατολικά της παλαιάς πόλης, στην παραλία του κορινθιακού κόλπου. Στις 29 Μαρτίου 1858 εκδίδεται Διάταγμα «περί της νέας των Κορινθίων πόλεως», σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει να φροντίσει τη σύνταξη σχεδίου για την ανέγερση της νέας πόλης.
Η νέα Κόρινθος αναπτύχθηκε ραγδαία. Με το χρόνο έγινε μια πραγματική μητρόπολη για την κορινθιακή περιοχή και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ελλάδας. Όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Στις 23 Απριλίου 1928, σημειώθηκε μια ακόμη ισχυρή σεισμική δόνηση. Ο σεισμός, κατέστησε σχεδόν όλα τα σπίτια της πόλης ακατοίκητα και οι άστεγες οικογένειες ανέρχονταν στις 5.000. Λίγες μέρες μετά η Κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση της «πληγωμένης» πόλης. Οι προσπάθειες απέδωσαν άμεσα και συλλέχθηκαν περίπου 12 εκατ. δραχμές.
Σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της πόλης έπαιξε και ο Μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός. Εννέα μήνες μετά το Κράτος παραδίδει τις αρμοδιότητες της ανοικοδόμησης στον Αυτόνομο Οργανισμό Σεισμόπληκτων Κορίνθου, ο οποίος ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1928. Ο Α.Ο.Σ.Κ, ήταν η επιβλέπουσα αρχή για την ασφαλή κατασκευή των νέων οικοδομών και παρέμεινε εν ενεργεία όσο χρειάστηκε για την ανοικοδόμηση όλης της Κορίνθου. Ο κύριος λόγος για το μέγεθος της καταστροφής θεωρήθηκε η ανεπάρκεια αντισεισμικότητας στον τρόπο δομής των κατοικιών πριν το σεισμό. Ο Α.Ο.Σ.Κ , λοιπόν δημιούργησε μια σειρά από νέους κανονισμούς κατασκευής έργων, βασισμένο σε ιαπωνικά πρότυπα.


προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

’λλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.

Ανακοινώσεις της Περιφέρειας