25/10/2007
Τα λούπινα

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας

Τα λούπινα είναι ένα κτηνοτροφικό προϊόν πολύ σημαντικό για τη Λακωνία που χρησιμοποιήθηκε ιδιαιτέρως στη Μάνη. Είναι ένα ποώδες φυτό, που ο καρπός του βρίσκεται μέσα σε ένα μακρόστενο λοβό, όπως ακριβώς του φασολιού. Από τους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστά τα λούπινα και χρησίμευαν σαν τροφή ακόμη και για τους ανθρώπους. Ο Διοσκουρίδης, θεμελιωτής της φαρμακολογίας, ξεχώριζε το γλυκό και το πικρό λούπινο. Και τα δύο είδη είχαν θρεπτικές ιδιότητες. Οι κάτοικοι της Μάνης ήταν γνωστοί και ως «λουπινοφάγοι». Τα λούπινα για να φαγωθούν, ακόμη και από τα ζώα, πρέπει πρώτα να ξεπικρίσουν. Το ξεπίκρισμα γινόταν ως εξής: Πρώτα με το κοπάνισμα και το λίχνισμα, ξεχώριζαν το καρπό, τον μετέφεραν πλάι στη θάλασσα και τον έβραζαν σε μεγάλα καζάνια. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα λούπινα σε λινάτσες, τις οποίες επί μια σχεδόν εβδομάδα τις άφηναν μέσα στη θάλασσα, ώστε να ξεπικρίσουν. Όταν τα έβγαζαν από τη θάλασσα τα άπλωναν στον ήλιο για να ξεραθούν.


Τα λούπινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.