06/02/2008
Γαβράς Κωνσταντίνος (1933 - )

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σκηνοθέτης και παραγωγός με μεγάλη καριέρα στον γαλλικό και παγκόσμιο κινηματογράφο από τα Λουτρά Ηραίας της Γορτυνίας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και έφυγε για το Παρίσι όπου σπούδασε για λίγο φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο και τις τέχνες τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να γραφτεί στην σχολή κινηματογράφου Institut de Hautes Etudes Cinematographiques. Με το ξεκίνημα της καριέρας του θα βρεθεί στο πλάι σπουδαίων Γάλλων σκηνοθετών. Το 1965, θα κάνει το ντεμπούτο του με το αστυνομικό θρίλερ “The Sleeping Car Murder” μια ταινία που εκτός την σκηνοθεσία της του ανήκει και το σενάριο. Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Υβ Μοντάν, Ζάν Λουί Τρεντινιάν, Σιμόν Σινιορέ και Ζάκ Περέβ, απέσπασε το βραβείο “Edgard Allen Poe” για το σενάριο και συμπεριλήφθηκε στις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το 1969 ο Κώστας Γαβράς θα σκηνοθετήσει τη πολύκροτη ταινία “Ζ” με τους Υβ Μοντάν, Ζάν Λουί Τρεντινιάν, Ειρήνη Παπά σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού. Η ταινία αυτή, που είναι ένα δριμύ κατηγορώ για το δικτατορικό αλλά και για το προδικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας, αποτελεί ορόσημο για τον παγκόσμιο κινηματογράφο αφού καθιέρωσε ένα νέο κινηματογραφικό είδος το πολίτικο θρίλερ. Φυσιολογικά λοιπόν η ταινία “Ζ” κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ο Γαβράς το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι “Κατάσταση Πολιορκίας” το 1972, “Madam Rocha” το 1977 με την οποία θα κερδίσει πάλι το Όσκαρ ξένης ταινίας, “Ο Αγνοούμενος” το 1982 με τους Τζακ Λέμον, Σίσυ Σπέισεκ. Στην ταινία αυτή, που έλαβε Όσκαρ σκηνοθεσίας, ο Κ. Γαβράς καυτηριάζει τον σκοτεινό ρόλο των Η.Π.Α. στα καταπιεστικά καθεστώτα των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το 2002 παρουσίασε την πολυσυζητημένη ταινία “Αμήν” που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά επικρίνοντας το Βατικανό για την σιωπηλή αποδοχή του ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Το 1983 ορίστηκε διευθυντής του Cinematheque Francais ενώ πρόσφατα του ανατέθηκε η προεδρία του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου 2008 (Μπερλινάλε) το οποίο θα λάβει χώρα στις 7-17 Φεβρουαρίου.


Ο Κώστας Γαβράς

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.